Tšehhi liidrid kinnitasid dalai-laama visiidi ajal toetust Hiinale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama
Dalai-laama Foto: SCANPIX

Tšehhi liidrid püüdsid teisipäeval vältida Hiina pahameelt seoses Tiibeti vaimse juhi dalai-laama visiidiga Prahasse, kinnitades, et Tšehhi austab Hiina "suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust".

"Meie arvates on meie kahe riigi suhted ja nende märkimisväärne areng viimastel aastatel kasulik mõlemale osapoolele," rõhutasid Tšehhi president, peaminister ja parlamendi mõlema koja spiikrid ühisavalduses.

Tšehhi president Miloš Zeman, kes on olnud ametis alates 2013. aastast, on edendanud sõbralikke suhteid nii Venemaa kui Hiinaga.

Hiina firmad on investeerinud Tšehhi majandusse mitu miljardit eurot.

Dalai-laama saabus Prahasse esmaspäeval,  et osaleda demokraatiameelsel konverentsil Forum 2000.

Hiina president Xi Jinping väisas Prahat koos ärimeeste delegatsiooniga märtsis.

Prahat külastades kohtus dalai-laama väikese tsentristliku Kristlik-Demokraatliku Partei poliitikutega. Erakond kuulub vasakjõudude juhitavasse koalitsioonivalitsusse.

"Mõnede Tšehhi poliitikute eraviisiline tegevus ei ole signaal muutusest Tšehhi Vabariigi ametlikus poliitikas ning me peame kahetsusväärseks, et keegi seda selliselt tajub," ütlesid Tšehhi liidrid avalduses.

Enne Prahasse saabumist väisas dalai-laama Slovakkiat, kohtudes Bratislavas president Andrej Kiskaga. Peking reageeris sellele ähvardusega astuda vastusamme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles