Wikileaks: Ühendriikidele teevad muret turvariskid Soome laevaliikluses

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merekonteinerid Helsingi sadamas.
Merekonteinerid Helsingi sadamas. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikidele tegid muret Soome laevaliikluse turvariskid, kuna Wikileaksi kaudu ilmsiks tulnud memos tõdetakse, et reisijaid ning USAsse saadetavaid konteinereid kontrollitakse harva.

Ametnike kinnitusel on sadamate ja laevade turvalisust juba suurendatud, vahendas YLE.

Soome-Rootsi ja Helsingi-Tallinna liinidel kurseerib iga päev tuhandeid inimesi ja veetakse mitmesugust kaupa. USA suursaatkonnas on arutatud, milliseid terrorismiga seotud riske laevaliiklus endas sisaldab.

Aprillis 2005 koostatud memos tõdetakse, et reisiparvlaevade reisijaid ja nende pagasit kontrollitakse kas väga harva või üldse mitte.

Veeteedeameti mereturvalisuse osakonna juhataja Tuomas Routa jaoks on ameeriklaste mure tuttav. «See ameeriklaste memo on pärit aastast 2005, kuid nüüd elame aastas 2011. Kuue aasta jooksul on tulnud juurde uut tehnikat ja süstemaatikat,» selgitas ta.

Kõiki reisijaid ei kontrollita alati, kuid neid kontrollitakse pisteliselt ja eelkõige teatud perioodidel, kui risk on oletuste järgi suurem, rääkis Routa.

Sadamate turvalisust on suurendatud territooriumide aedadega ümberpiiramise abil.
Routa jutu järgi on aastate jooksul muutunud ka merekonteinerite ülevaatused.

Alguses plaanis USA seada sisse korra, et aastaks 2012 on olukord selline, kus kõik riiki saabuvad konteinerid on teekonna alguseks olnud sadamas üle vaadatud. See oleks tähendanud suurte investeeringute tegemist sadamates.

Soome ametnike andmetel lükkas USA selle tärmini 2014. aastani edasi. Soome tolliamet oletab, et Soome selle teemaga kiirustada ei kavatse.

«Määrustest on räägitud juba aastaid. See on eelkõige Euroopa Liidu ja Ühendriikide vaheline teema. Soome tolliametil on palju muidki asju, millega tegeleda,» tõdes Lõuna tollivalvepiirkonna turvaülem Erik Dannbäck.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles