USA andmetel põgenesid Islamiriigi juhid Mosulist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: SCANPIX

USA militaarjuhtide teatel on neil andmeid, et äärmusrühmituse Islamiriik juhid põgenesid Mosulist, kuna Iraagi väeüksused koos kurdivõitlejatega liiguvad kindlalt linna suunas.

Kindral Gary Volesky sõnul on see Iraagi sõjajõudude jaoks hea uudis, edastab BBC.

Iraagi armee koos kurdi pešmerga üksustega käivitas esmaspäeval laiahaardelise sõjalise operatsiooni, mille eesmärgiks on tagasi vallutada Mosul, mis alates 2014. aasta suvest on Islamiriigi kontrolli all.  Iraagi armee liigub Mosuli peale lõunast, kurdidest liitlased idast.

USA ja ta liitlaste andmetel on Mosulis umbes 5000 Islamiriigi džihadisti, kes üritavad iga hinna eest linna enda käes hoida.

 «Meie luure andmetel on olnud Mosulis ja sellest väljaspool liikumist, mis näitab, et Islamiriigi juhid võisid otsese lahingutegevuse piirkonnast lahkuda, kuid nad tõenäoliselt jätkavad käskluste jagamist kaugemalt,» lisas kindral Volesky.

Ta ei täpsustanud, kellega tegemist olla võis ja kuhu nad suundusid. Ameeriklastel ei ole teada, kus Islamiriigi liider Abu Bakr al-Baghdadi end peidab, kuid mõne allika andmetel on ta Mosulis, mõne teatel lahkus sealt mingi aeg tagasi.

Nii lääneliitlased kui militaareksperdid on veendunud, et džihadistid ei anna Mosulit lihtsalt käest, vaid avaldavad tugevat vastupanu.

Kindral Volesky arvates mängivad Mosulis tähtsat rolli Islamiriigi välisvõitlejad.

«Arvata võib, et Mosulis osutavad välisvõitlejad tugevat vastupanu. Neid on keerulisem märgata kui kohalikke võitlejaid või juhte. Seega on ees oodata ulatuslikku lahingutegevust,» lisas kindral.

Iraagi armee ja kurdide liikumine Mosuli suunas on olnud aeglane, kuna linnaga piirnevatel aladel on Islamiriigi džihadistid osutanud tugevat vastupanu. USA andmetel võib Islamiriik kasutada Mosulis keemiarelva ja tsiviilelanikest inimkilpi.

Humanitaarorganisatsiooni Save the Children andmetel põgenes Põhja-Iraagi konfliktialalt viimase kümne päevaga 5000 inimest Süüriasse ning veel 1000 inimest ootab piiril Süüriasse pääsemist.

Al-Holi põhenikelaagrisse mahub 7500 inimest, kuid seal on neid juba 9000. Laagrit tahetakse laiendada, et sinna mahuks lõpuks 50 000 inimest, kuid hügieenitingimused jätavad soovida, sest praegu on seal vaid 16 käimlat. Laagriala on saastunud nii väljaheidetest kui prügist, samuti ei ole paigas piisavalt puhast joogivett.

Mosulist lõunas, idas ja põhjas on püsti pandud mitu põgenikelaagrit nende jaoks, kes sellest linnast lahingute eest põgenevad. ÜRO teatel võib järgnevatel päevadel saabuda neisse laagritesse 200 000 inimest.

Mosulis on veel umbes 1,5 miljonit inimest ning kui see mass liikuma hakkab, siis humanitaarorganisatsioonide arvates võib Iraagi naaberriike ja ka Euroopat oodata ees uus põgenikelaine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles