Süüria armee ärgitab elanikke Aleppost lahkuma (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja suunast Aleppole lähenev Castello tee.
Põhja suunast Aleppole lähenev Castello tee. Foto: SCANPIX

Süürias Aleppos jõustus täna hommikul Venemaa väljakuulutatud humanitaarvaherahu ning rünnakud mässuliste linnaosadele lakkasid, kuid kokkupõrked on jätkunud ja elanikud ei näi linnast lahkumise üleskutseid kuulda võtvat.

Ühepoolne relvarahu hakkas kehtima kell 8 hommikul ja peaks kestma 11 tundi. Selle aja jooksul on tsiviilelanikel ja võitlejail võimalik opositsioonivägede valduses olevatest Ida-Aleppo linnaosadest lahkuda.

Ülestõusnute käes oleva Bustan al-Qasri linnaosa lähedal humanitaarkoridori juures puhkes aga relvarahust hoolimata tulevahetus, teatas AFP korrespondent sündmuskohalt.

Riiklik uudisteagentuur SANA ütles, et humanitaarkoridori võtsid sihikule terrorirühmitused eesmärgiga humanitaarpaus nurjata.

Venemaa on öelnud, et vaherahu kestab vähemalt Eesti aja järgi kella 6-ni õhtul ning seda võib ees oodata pikendamine. Süüria valitsusvägede teatel kestab humanitaarpaus kolm päeva.

Süüria sõdurid kutsuvad valjuhääldite kaudu rahvast võimalust kasutama ja linnast lahkuma.

Süüria valitsusväed teatasid kaheksa koridori avamisest, et 250 000 linna idaosas elavat tsiviilisikut saaksid turvaliselt linnast lahkuda. Režiimivägede sõnul võivad neist kaht kasutada ka ülestõusnud, ent nad peaksid lahkudes oma relvad maha jätma.

Vene kaitseministeeriumi otsepilt koridoridest näitab aga tühjade maanteede ääres ootavadi busse ja kiirabiautosid.

Ülestõusurühmituse Nureddine al-Zinki liige Yasser Youssef ütles, et opositsioonivõitlejad ei taha venelaste algatusest midagi teada.

«Kes nad sellised on, et nemad otsustavad diktaator Assadi vastu mässava süüria rahva ümber paigutada?» küsis ta. «Me ei loobu õigusest kaitsta end ja oma rahvast.»

Mõned AFP-ga vestelnud elanikud ütlesid, et sooviksid väga Aleppost lahkuda, kuid tahavad olla kindlad, et see on ohutu.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles