Suurbritannia annab armu tuhandetele süüdimõistetud geidele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni geiparaadil osalejad 2014. aasta juunis.
Londoni geiparaadil osalejad 2014. aasta juunis. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

Tuhandetele Briti meestele, kes mõisteti homoseksualismis süüdi enne selle dekriminaliseerimist, antakse armu Teise maailmasõja kangelase Alan Turingi järgi nime saanud Turingi seaduse alusel, teatas täna valitsus.

Kõik enne seaduse tühistamist homoseksuaalsete aktide eest süüdi mõistetud inimesed, kes veel tänini elus, võivad taotleda oma maine puhastamist ja neile antakse automaatselt armu. Viimane kehtib ka tuhandete juba surnud geide kohta.

Justiitsminister Sam Gyimah ütles, et äärmiselt tähtis on anda armu inimestele, kes mõisteti süüdi tegude eest, mis täna ei oleks enam kuriteod.

Üle 21-aastaste meeste omavahelised seksuaalsuhted dekriminaliseeriti Inglismaal ja Walesis 1967. aastal, kuid Šotimaal võeti vastav seadus vastu alles 1980. ja Põhja-Iirimaal 1982. aastal.

FOTO: AP/Scanpix
FOTO: AP/Scanpix Foto: Kin Cheung/AP

Turing oli arvutiteadlane, filosoof ja krüptoloog, kes etendas sõja ajal otsustavat rolli Natsi-Saksa Enigma koodi murdmises. 1952. aastal anti ta homoseksuaalsuses süüdistatuna kohtu alla ja viidi läbi keemiline kastreerimine. 1954. aastal võttis Turing endalt elu, ta oli siis 41 aastat vana.

2013. aastal andis kuninganna Elizabeth II Turingile ametlikult armu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles