Maandur kadus Marsile jõudmise asemel kosmosesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ESA illustratsioon Schiaparelli maandurist
ESA illustratsioon Schiaparelli maandurist Foto: HANDOUT/REUTERS

Kuigi üleeile punasel planeedil maanduma pidanud esimene Euroopa maandur Schiaparelli jäi laskumisel kadunuks, polnud Euroopa Kosmoseagentuuril (ESA) tervenisti must päev. Jääkgaase analüüsiv sond Trace Gas Orbiter (TGO) jõudis edukalt orbiidile ning töötab veatult.

Kolmapäeva õhtu oli Euroopa Kosmoseagentuurile ajalooline, sest Marsi pinnale pidi jõudma esimene Euroopa maandur. Seni on see õnnestunud vaid ameeriklastel. Tänavu alanud ExoMarsi missiooni esimeses etapis tuli kohale toimetada Trace Gas Orbiter (TGO, otsetõlkes «jääkgaaside orbitaaljaam») ning maandur Schiaparelli peal katsetada, kas ja mida saaks maandumise tehnoloogias veel parandada.

Hea uudis on see, et TGO jõudis edukalt orbiidile ning töötab veatult. Esimesed TGO andmed jõudsid juubeldavate ESA teadlasteni eile õhtupoolikul. Nende nägudest pakatavat põnevust selgitab tõsiasi, et TGO saadeti Marsi atmosfäärist kosmosesse «lekkivaid gaase» välja nuuskima. Just need gaasid võivad viidata elutegevusele punasel planeedil ja just see ongi aastaid kestva ExoMarsi laiem eesmärk.

Kui TGOga läks hästi, siis Schiaparelli on nüüdseks kas õhku lennanud või kadunud, sest suure tõenäosusega Marsile see orbitaaljaama küljest välja lastud maandur ei jõudnud. Asi on seda kurvem, et valdav osa kuueminutilisest maandumisest möödus sada protsenti plaanipäraselt, ent vaid paarkümmend sekundit enne Marsi pinnaga kokku puutumist Schiaparelli signaalid lakkasid. Mis maandurist edasi sai, ei tea praegu keegi. Õnneks saatis sond viimse hetkeni maapealsesse jaama andmeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles