Kohtuniku abi: Hodorkovski protsess oli ebaõiglane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski kohtusaalis.
Mihhail Hodorkovski kohtusaalis. Foto: SCANPIX

Vene endise oligarhi Mihhail Hodorkovski teine süüdimõistev kohtuotsus olevat ebaõiglane. Kohtuniku abi väidab, et kohtunik Viktor Danilkinile avaldati survet, et ta mõistaks Hodorkovski süüdi ja määraks talle reaalse vangistuse.

Moskva Hamovnitšeski ringkonnakohtuniku Danilkini abi Natalja Vasiljeva väitis seda väljaandele Gazeta.ru ja telekanalile Dožd (Vihm), vahendab AFP.

Danilkin nimetas süüdistusi laimuks ning Moskva linnakohus nimetas kommentaare provokatsiooniks.

«Danilkin alustas otsuse kirjutamist. Kahtlustan, et see, mis otsuses seisis, ei meeldinud kõrgematele võimudele. Seega ta võttis vastu teistsuguse otsuse, mille pidi ka ette lugema,» sõnas Vasiljeva. «Kui miski läks vastupidiselt ootustele, pidi Danilkin sellest informeerima Moskva linnakohut ja sai juhtnööre selle kohta, kuidas käituda.»

«Mida kohtunik Danilkin tegi, oli sunnitud teguviis. Seaduse järgi ei pea kohtunik otsima nõuandeid või kuulama kellegi arvamust,» lisas ta.

Hodorvkovski kaitsjad väitsid, et Danilkini otsus oli peaaegu prokuratuuri süüdistuste koopia ning kohtunik täitis kahtlemata kõrgemalt tulnud käsku.

«Loodan, et see pole provokatsioon,» sõnas kaitseadvokaat Vadim Kljuvgant RIA Novostile, lisades, et intervjuus polnud tema jaoks küll midagi uudset.

Hodorkovski ja tema äripartneri Platon Lebedevi kohtuotsuse ettelugemine algas 27. detsembril 2010.

25. detsembril kutsuti Danilkin Moskva linnakohtusse, kus ta veetis kogu päeva.

Vasiljeva sõnul oli kohtunik Danilkin kogu protsessi vältel kummaliselt pinges, kuigi tavaliselt olevat ta rõõmsameelne, stabiilne ja seltskondlik.

Vasiljeva usub, et taoliste väljaütlemiste tõttu vallandatakse ta kohtust.

«Tahtsin saada kohtunikuks. Kui nägin… kuidas see tegelikult toimub, siis haihtus muinasjutt, et kohtunikud alluvad vaid seadustele ja mitte kellelegi teisele,» sõnas ta tagamaid avaldades. «Mul pole enam mingit huvi. Olen vaid pettunud.»

Moskva linnakohtu esindaja Anna Usatševa nimetas intervjuud provokatsiooniks ja hästi planeeritud suhtekorraldustrikiks.

«Olen veendunud, et Natalja Vasiljeva lükkab veel oma ütlused tagasi,» sõnas ta Itar-Tassile.

«Olen veendunud, et Natalja Vasiljeva seisukoht on vaid laim ning seda saab tõestada kohtuprotsessi kaudu,» teatas Danilkin.

30. detsembril määras kohtunik Danilkin Hodorkovskile ja Lebedevile veel 14 aasta pikkuse vanglakaristuse rahapesu ja petuskeemi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles