Valloonia juht palus aega lisakõnelusteks CETA üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia Valloonia piirkonna juht Paul Magnette
Belgia Valloonia piirkonna juht Paul Magnette Foto: SCANPIX

Belgia Valloonia piirkonna liider palus reedel aega lisakõnelusteks Euroopa Liidu ja Kanada vabakaubandusleppe üle, ehkki Kanada kaubandusminister kuulutas läbirääkimised nurjunuks.

«Demokraatia võtab natuke aega,» ütles prantsuse keelt kõneleva Belgia regiooni juht Paul Magnette telefoniusutluses AFP-le.

«Ma ei palunud mitut kuud, ent parlamentaarset protsessi pole võimalik kahe päevaga läbi viia. Suutmatus kokkuleppele jõuda on tingitud kalendrist,» ütles ta.

Valloonia parlament keeldus eelmisel nädalal nädalal Belgia keskvalitsusele ELi ja Kanada vabakaubandusleppe (CETA) heakskiitmiseks luba andmast. CETA vajab kõigi ELi 28 liikmesriigi heakskiitu. Belgias vajab lepe kõigi piirkondade toetust.

Kanada kaubandusminister Chrystia Freeland lahkus reedelt kriisikõnelustelt Valloonia ametnikega, öeldes emotsionaalses avalduses, et EL ei ole suuteline rahvusvahelist lepet sõlmima.

Magnette'i sõnul alustas Euroopa Komisjon temaga läbirääkimisi alles oktoobri algul, ehkki Kanada peaminister Justin Trudeau lootis CETA allkirjastada juba kuu lõpus.

«Meil läheb hästi ning meil oli kanadalastega konstruktiivne vestlus, ent me ei jõudnud õigeks ajaks kokkuleppele ja ma kahetsen seda,» ütles Valloonia juht.

Tema sõnul peaks Euroopa Komisjon nüüd juhtrolli võtma ning püüdma kõnelused taastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles