Venemaa on hämmingus Ameerika plaanist saata sõdurid Norrasse (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venemaa väljendas eile üllatust Ameerika Ühendriikide plaani üle saata NATO liitlase Norra territooriumile rotatsiooni korras 300 sõdurit.

«Võttes arvesse Norra ametnike korduvaid avaldusi Venemaa ohu puudumisest Norrale, tahaksime saada aru, miks Norra soovib oma sõjalist potentsiaali nii palju suurendada, eriti USA sõdurite Værnesisse paigutamise teel,» sõnas Vene Oslo saatkonna pressiesindaja Maksim Gurov. Værnes asub Vene-Norra piirist umbes 1000 kilomeetri kaugusel.

Norra võimud on välistanud USA vägede alalise võõrustamise. Ajalehe Adresseavisen andmeil võivad Ühendriikide sõdurid saabuda jaanuaris. USAl on Norras juba suur hulk eelpositsioneeritud sõjatehnikat.

«Rotatsiooniline kohalolek Norras suurendaks meie kollektiivset võimet koos tegutseda,» ütles USA Euroopas ja Aafrikas tegutseva merejalaväekorpuse komandör kindral Niel Nelson sel nädalal.

Norra andis enne NATOga ühinemist 1949. aastal ühepoolse lubaduse mitte paigutada oma territooriumile välisriikide lahingüksusi tingimusel, et Norrat ei rünnata või ei ähvardata rünnakuga. Hiljem seda muudeti ning lubati välisvägedel Norras õppustel osaleda.

«Välisriikide sõdurite mittepaigutamise poliitika pidas vastu isegi külma sõja proovikivile. See on teiste NATO riikidega võrreldes olnud Norra jaoks alati eelis,» ütles Gurov.

Alates 2014. aasta kevadest tegutsevad NATO kuues idapoolses liikmesriigis rotatsiooni korras USA kompaniisuurused üksused.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles