Suurbritannia valitsus andis heakskiidu Heathrow lennujaama laiendamisele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi mitmed huvigrupid leiavad, et Heathrow lennujaama laiendamine võiks suurendada õhusaastet Londonis, on valitsus esialgu sellele ideele rohelise tule andnud.
Kuigi mitmed huvigrupid leiavad, et Heathrow lennujaama laiendamine võiks suurendada õhusaastet Londonis, on valitsus esialgu sellele ideele rohelise tule andnud. Foto: ALASTAIR GRANT/AP

Hoolimata mitme huvigrupi vastasseisust on Suurbritannia valitsusliikmed andnud oma esialgse nõusoleku Londoni Heathrow lennujaama laiendamiseks. Otsus ootab veel peaministri ametlikku kinnitust.

Londoni lennujaama laienemine sai Suurbritannia valitsuse esialgse heakskiidu, vahendab BBC otsusega lähedalt seotud allikaid. Ministrid kiitsid otsuse heaks tänahommikusel valitsuse istungil. Nüüd ootab see veel peaministri büroo ametlikku kinnitust. Briti transpordiminister Chris Grayling peaks otsusest teada andma alamkoja keskpäevasel istungil. Samas enne lõplikku jõustumist peab otsuse veel läbima väga pika kooskõlastusringi.

Möödunud aastal avalikustatud ja Howard Daviese juhitud uuring soovitas Heathrow lennujaama laiendada kolmanda lennuraja näol. Samas on esitatud ka seisukohti, et uue lennuraja peaks hoopis ehitama Gatwicki lennujaama või pigem tänaseid Heathrow lennuradasid pikendama, mitte otseselt uut ehitama.

Eelmisel nädalal otsustas Briti peaminister Theresa May viia arutelu Heathrow lennujaama laiendamisest kabinetiistungile, andes seejuures ka selle vastu olevatele ministritele võimaluse oma seisukohta väljendada. Suurimad Heathrow lennujaama laiendamise vastased on seni olnud välisminister Boris Johnson ja justiitsminister Justine Greening. 

Samas aga märkis peaministri büroo, et kõik ministrid, kes tahavad avalikult selles vastu sõna võtta, peavad enne selle kooskõlastama peaministri bürooga. Anonüümsete allikate teatel pidi justiitsiminister Greening ka pärast otsuse avalikustamist pöörduma oma valijate poole Kagu-Londoni Putney linnaosas.

Pärast otsuse avalikustamist tehakse algust ka avalike aruteludega Heathrow lennujaama laiendamise keskkonnamõjude osas ning selle tulemusi võtab ka valitsus oma lõpliku otsuse tegemisel arvesse. Otsuse osas toimub Briti parlamendis hääletus 2017-2018 talvel. Varaseima uue lennuraja valmimisajana on pakutud välja aastat 2025.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles