Venezuela president süüdistas parlamenti omakorda riigipöördes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Nicolas Maduro teisipäeval toetajate korraldatud meeleavaldusel.
President Nicolas Maduro teisipäeval toetajate korraldatud meeleavaldusel. Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS

Venezuela president Nicolás Maduro süüdistas teisipäeval opositsiooni enamusega parlamenti omakorda riigipöördes, kui rahvaesindajad hääletasid tema kohtu alla andmise üle seoses poliitilise- ja majanduskriisiga.

"Ma kutsusin homseks kokku julgeolekunõukogu istungi, et arutada parlamendi riigipööret," ütles president valitsusmeelsete meeleavaldusel oma toetajatele.

Venezuela valitsuse avalduses märgiti, et parlamendi otsusel pole mingit tähendust, sest riigi ülemkohus on kuulutanud selle kõik otsused õigustühisteks, kuni soostutakse vallandama kolm valimispettuses kahtlustatud rahvaesindajat.

Venezuela parlament teatas pühapäeval, et president Maduro "režiim" sooritas riigipöörde, kui ülemkohtu otsusega takistati rahvahääletuse korraldamist riigipea tagandamiseks.

Erakorralisel istungil võtsid seadusandjad vastu resolutsiooni, milles märgitakse, et "Maduro režiim rikkus põhiseaduslikku korda ja sooritas riigipöörde", kui takistas rahvahääletuse korraldamist. Ühtlasi lubati resolutsioonis riigipöördele vastata massimeeleavalduste ja rahvusvahelise survestamisega.

Analüütikud on hoiatanud vägivallaohu eest riigis, mis on üheaegselt majanduslikus ja poliitilises kriisis. 2014. aastal sai kolm kuud kestnud valitsusvastastes tänavaprotestides surma 43 inimest.

Alates jaanuarist parlamenti kontrolliv opositsioon seisab silmitsi kindlameelse valitsusega, kes on vastasleeri väitel mehitanud kohtud ja valimisinstitutsioonid enda toetajatega.

Naftariik Venezuela on langenud maailmaturu naftahinna languse tõttu sügavasse majanduskriisi.

Juba aastaid on olnud pingelised ka Washingtoni ja Caracase suhted. Maduro süüdistab Venezuela majanduskriisis kapitalistide majandussõda ning USA ja kohalike parempoolsete sabotaaži.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles