USA luureülem: küberrünnaku taga oli ilmselt mitteriiklik toimija

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Clapper.
James Clapper. Foto: Reuters/ScanPix

Reedel paljud USA internetileheküljed rivist välja löönud ulatuslik küberrünnak ei olnud tõenäoliselt mõne riigi kätetöö, ütles Ühendriikide luureülem James Clapper eile.

Clapper teatas mõttekojas Välissuhete Nõukogu (Council on Foreign Relations) korraldatud ürituse kõrvalt antud usutluses telekanalile CBS, et uurimine internetikeskkonda raputanud rünnaku suhtes on pooleli.

«Endiselt on vaja koguda suur hulk andmeid,» ütles 17 USA luureagentuuri tööd koordineeriv Clapper.

Vastates küsimusele, kas rünnaku pani toime mitteriiklik toimija, ütles ta, et esialgu tundub nii.

«Ma ei taha seda veel lõplikult öelda. See on esialgne hinnang,» sõnas ta.

Clapper juhtis tähelepanu küberohtude erinevatele tõsidusastmetele. «Me oleme seisnud silmitsi kõige keerukamate kübertoimijate võimekustega ehk Venemaa ja Hiina suguste riiklike tegevusega. Lisaks on teised õelate eesmärkidega riigid, kellest tihtipeale veel pahatahtlikumad on mitteriiklikud toimijad,» lausus ta.

Mitme lainena korraldatud küberrünnak jättis reedel Ühendriikides ja mujal miljoneid inimesi ligipääsuta Amazoni, eBay, Twitteri, Spotify ja paljude teiste firmade veebilehtedele.

Rünnak korraldati domeeninimeteenuste firma Dynamic Network Services Inc ehk Dyni vastu.

Sisejulgeolekuminister Jeh Johnson ütles üleeile, et rünnaku tagajärjed on nüüdseks pehmendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles