ISISe seksorjusest eluga pääsenud jeziidid võitsid Sahharovi preemia (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadia Murad Basee.
Nadia Murad Basee. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi inimõiguspreemia Sahharovi auhinna võtsid seekord jeziidi naiste kaitsjad. Tunnustusega kaasneb 50 000 euro suurune rahasumma ning preemiat on välja antud 1988. aastast saadik.

Euroopa Parlamendi inimõiguspreemia Sahharovi auhinna võtsid seekord jeziidi naiste kaitsjad. Tunnustusega kaasneb 50 000 euro suurune rahasumma ning preemiat on välja antud 1988. aastast saadik.

2014. aastal olid värske preemia pälvinud Nadia Murad Basee ja Lamiya Aji Bashar nende tuhatkonna jeziidi tüdruku ja naise seas, kes sattusid äärmusühenduse Islamiriik (ISIS) kätte ja sunniti seksuaalorjaks.

2014. aasta augustis vallutasid islamistid Iraagi põhjaosa linna Sinjari ning kümned tuhanded jeziidid põgenesid seejärel kodudest.

Kümned tuhanded jeziidid 2014. aasta suvel islamistide rünnaku eest kodukohast pagemas. Fotod: Scanpix
Kümned tuhanded jeziidid 2014. aasta suvel islamistide rünnaku eest kodukohast pagemas. Fotod: Scanpix Foto: /AP
Jeziidid kodust lahkumas.
Jeziidid kodust lahkumas. Foto: STRINGER/REUTERS

Tuhanded naised ja lapsed langesid vangi ning neid müüdi hiljem avalikel orjaturgudel ISISe võitlejatele.

Murad rööviti oma koduskülast Kochost ja viidi Mosulisse, kus teda piinati ja vägistati. Hiljem õnnestus tal islamistide käest põgeneda. Tema kuuel vennal ja emal nii hästi ei läinud ning ISIS tappis nad Sinjari pealetungi käigus.

Bashar pärineb samuti Kochost ning ta üritas 20 vangisoldud kuu jooksul korduvalt mässuliste käest põgeneda, enne kui see lõpuks õnnestus. Ta oli röövimisel vaid 16-aastane.

Mõlemad naised võitlevad nüüd jeziidi kogukonna õiguste eest.

Jeziidid pole ei moslemid ega araablased ning järgivad usulahku, mida terroristid põlastavad. Kurdi keelt kõnelev vähemus paikneb suuresti Iraagi põhjaosas asuva Sinjari mäe ümbruskonnas. ÜRO teatel liigituvad ISISe jeziitide suhtes sooritatud kuriteod genotsiidiks.

Nadia Murad Basee (vasakul) ja Lamiya Aji Bashar.
Nadia Murad Basee (vasakul) ja Lamiya Aji Bashar. Foto: /AP

Laureaat: preemiaga mõistetakse ISIS hukka

Sahharovi inimõiguspreemia on äärmusrühmituse ISIS ning džihadistide tegevuse sügav hukkamõistmine, ütles Nadia Murad.

«See jeziidi naiste ning rahva kannatuste tunnistamine on tugev sõnum ISISe terrorigrupile, et nende kriminaalset ebainimlikkust mõistetakse hukka ning nende ohvreid austatakse vaba maailma poolt,» ütles Murad avalduses.

«See auhind on jõuline sõnum Euroopa demokraatlikult valitud esindajatelt meie rahvale, eriti rohkem kui 6700 naisele, tüdrukule ja lapsele, kellest said ISISe meelevallas orjanduse ja inimsmugeldamise ohvrid, et genotsiid ei kordu,» ütles Murad.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles