Baltimaade aasta tehingu auhinna pälvis Eesti Gaasi ostmine

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Gaas
Eesti Gaas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Balti M&A ja erakapitali foorumi galaüritusel Riias anti eile õhtul, 27. oktoobril välja auhinnad 2016. aasta tähtsamate tehingute eest. Võitjateks osutusid Trilini Energy, Providence Equity Partners ja FCR Media Group.

Balti M&A aastatehingu auhind läks Trilini Energyle, mis ostis Eesti Gaasi, müüjateks Fortum ja Gazprom. Tallinki suuromanikele kuuluva AS Infortari tütarfirma Trilini Energy ostis Fortumilt Eesti Gaasi 51 protsendi suuruse osaluse avaldamata hinnaga ja Gazpromilt 37-protsendise osaluse 24,5 miljoni euroga.

Konkursi žürii hinnangul on tehing oluline valdkonna strateegilise tähtsuse ja suure tehinguväärtuse ning ka selle poolest, et kohalik kapital ostis välja välisinvestorid.

Balti era- ja riskikapitali aastatehingu auhinna sai tehing, millega Providence Equity Partners ostis BITĖ Groupi.

USA erakapitalifond Providence Equity Partners, mis haldab enam kui 45 miljardi USA dollari väärtuses varasid, omandas Ühendkuningriigi erakapitalifondilt Mid Europa Partners Hollandis registreeritud Bite Finance Internationali; tehingu hinda ei ole avaldatud. BITE on üks regiooni kolmest suurimast telekommunikatsiooniettevõttest, mis pakub Lätis ja Leedus mobiilside- ja  mobiilse interneti teenuseid.

Rahvusvahelise suurtehinguga väljus erakapitalifond Mid Europa Partners ettevõtte omanikeringist ning teine Baltikumis tegutsev globaalne erakapitaliinvestor astus tema asemele.

Auhind Baltikumi ettevõttele M&A tehingu eest välisturgudel läks FCR Media Groupile, mis ostis Belgia ettevõtte Truvo.

Eesti päritolu lokaalsete otsingu- ja operaatorteenuste pakkuja FCR Media Group ostis avaldamata hinnaga Belgia ettevõtte Truvo, mis annab välja telefoniraamatuid paberil, veebis ja mobiilseadmetele. Enne tehingut pankrotiavalduse esitanud Truvo liidetakse FCR Media Belgiumiga ja ettevõttes säilib 310 töökohta.

Tegemist oli ühega Eesti ostjate vähestest tehingutest väljaspool Balti riike.

Võitjad valis välja Balti žürii, kuhu kuulusid EstVCA tegevdirektor Kristiina Vassilkova, LHV portfellihaldur Kristo Oidermaa, LVCA juhataja Edgars Pīgoznis, Dienas biznessi juhatuse liige Jānis Maršāns, ISM University of Management and Economicsi professor Dr Asta Klimavičienė, Summa Advisersi partner Valerij Judin.

Žürii hindas tehingute strateegilist tähtsust Balti turu jaoks, tehinguväärtust ja sihtühingu käivet, tehingu keerukust ja/või novaatorlikkust, rahastamis- ja maksestruktuuri ning Balti turul tegutsejate osalust. Hinnati eelnenud 12 kuu jooksul (oktoober 2015 – oktoober 2016) lõpule viidud tehinguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles