Pariis ja London süüdistavad teineteist Calais'sse jäänud põgenikes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitatud Calais` põgenikelaager.
Hävitatud Calais` põgenikelaager. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Prantsusmaal Calais's asuva põgenikelaagri likvideerimise järel kohale jäänud kümnetele migrantidele pakuti täna võimalust laagrist välja kolida ning Prantsusmaa ja Suurbritannia süüdistavad nende saatuses teineteist.

Kohale jäänud migrandid, kellest paljud on alaealised, on maganud viimastel öödel ulualustes, mis jäid püsti «Džungliks» kutsutud laagri sellesse ossa, mis juba märtsis lammutati.

Heategevusorganisatsiooni Care4Calais andmetel on ajutistes koolides, kirikutes ja mošeedes peavarju leidnud 107 inimest. Abitöötajad ärgitasid täna neidki bussidesse istuma ja mujal Prantsusmaal loodud põgenikekeskustesse minema.

Viiskümmend noorukit võttis pakkumise vastu ja lahkus bussiga «Džunglist», teatas AFP ajakirjanik sündmuskohalt. Teised jäid kohale ning ootavad ikka veel võimalust Suurbritanniasse pääseda.

Calais´ serval asuvas illegaalses laagris elas ametlikel andmetel 6400 peamiselt Afganistanist, Sudaanist ja Eritreast pärit migranti. Sel nädalal tühjendasid Prantsuse võimud suuroperatsiooni käigus laagri ja toimetasid selle asukad minema.

Kohalejäänute saatuse üle on puhkenud sõnasõda Prantsusmaa ja Suurbritannia vahel. Prantsusmaa süüdistab ebaseadusliku laagri tekkes Suurbritanniat, sest sinna koondunud migrandid soovisid pääseda üle La Manche'i väina.

Prantsuse siseminister Bernard Cazeneuve reageeris eile õhtul nördimusega Briti kolleegi Amber Ruddi nõudele, et laagrisse jäänud lapsi tuleb korralikult kaitsta.

«Need inimesed kavatsesid migreeruda Ühendkuningriiki,» ütles ta ja väljendas üllatust Ruddi nõude üle. Tema sõnul täitis Prantsusmaa oma kohustust solidaarsusest ja tõrkumata.

Ligi 1500 last on paigutatud «Džungli» lähedal asuvasse alaealiste konteinerlaagrisse.

Suurbritannia on võtnud oktoobri keskpaigast alates vastu 274 last ja menetleb veel sadu taotlusi.

Laste pärast tunneb muret ka ÜRO põgenikeagentuur UNHCR, mille esindaja nõudis täna Calais' laagri laste ohutuse ja heaolu tagamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles