Venemaa kaotas koha ÜRO inimõigusnõukogus (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp.
Venemaa lipp. Foto: SCANPIX

Venemaa kaotas reedesel hääletusel koha ÜRO Inimõigusnõukogus, peaassamblee valis Ida-Euroopast inimõigusnõukokku Ungari ja Horvaatia.

Inimõigusnõukogul on 47 liiget.

Hääletustulemus oli suur tagasilöök Venemaale, kes pärast nõukogu loomist 2006. aastal pole sellesse kuulunud vaid ühel aastal.

Enam kui 80 inimõigus- ja abiorganisatsiooni on kutsunud üles hääletama Venemaa nõukogust välja seoses sõjalise toetusega Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimile.

Lääneriigid on Venemaad süüdistanud Aleppo valimatus pommitamises sestsaadik, kui Süüria valitsusväed linna idaosale septembri lõpus suurpealetungi alustasid.

«See peaks olema Moskvale äratuseks,» ütles Human Rights Watchi direktor Genfis John Fisher.

«Me loodame siiralt, et tänase hääletuse sõnum jõuab neile kohale ja nende sekkumine Süürias vastab edaspidi rahvusvahelistele inimõigus- ja humanitaarseadustele.»

Venemaa kogus reedesel hääletusel kahele piirkondlikule kohale 112 poolthäält, valituks osutunud Horvaatia ja Ungari vastavalt 114 ja 144.

ÜRO 193 liikmesriiki valisid hääletusel 14 esindajat nõukokku, mille ülesandeks on jälgida ja uurida õigusrikkumisi kogu maailmas.

Tegemist on teise korraga, mil julgeolekunõukogu alaline liige inimõigusnõukogust välja hääletetakse. Esimene oli 2001. aastal USA.

HRW hoiatas eelnevalt, et Venemaa ja Saudi Araabia naasmine nõukokku vähendaks selle suutlikkust rikkujaid vastutusele võtta.

Jeemenis tsiviilohvreid põhjustanud õhurünnakutes süüdistatud Saudi Araabia valiti siiski nõukokku tagasi, nagu ka Hiina inimõigusrikkumistes kritiseeritud Hiina. Liikmeks said ka Kuuba ja Egiptus.

Ülejäänud väljajagamisele läinud kohad said endale Iraak, Rwanda, Brasiilia, Suurbritannia, Jaapan, Lõuna-Aafrika, Tuneesia ja USA.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles