Iraagis hukkus viie aastaga rohkem kui 90 000 tsiviilisikut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagis hukkus viie aastaga rohkem kui 90 000 tsiviilisikut
Iraagis hukkus viie aastaga rohkem kui 90 000 tsiviilisikut Foto: SCANPIX

Suurbritannia King´s College Londoni tehtud analüüsi kohaselt hukkus Iraagi sõjategevuses  viie aastaga üle 90 000 tsiviilelaniku, kellest enamik olid naised ja lapsed.

Uurijate sõnul on 12 protsendi hukkumiste taga liitlasväed ja 11 protsendi taga Iraagi oma armee, kirjutab The Telegraph.

Osa tsiviilisikuid on hukkunud kas enesetapurünnakute või juhuslike kuulide läbi.

Kolmandik hukkunutest on aga sattunud rivaalitsevate gängide vahelise arveteõiendamise ohvriks.

King´ s College London uurija Madelyn Hsiao-Rei Hicks ja ta kolleegid võtsid uuringus aluseks valitsusvälise projekti Iraq Body Count (IBC) kogutud andmed, mis põhinevad meedias avaldatud raportitel hukkunute kohta, kuid ka informatsioonil, mis pärineb haiglatest, surnukuuridest ja sõltumatutelt organisatsioonidelt.

Uurijad vaatlesid 92 614 Iraagi tsiviilisiku hukkumise asjaolusid. Need surmad leidsid aset ajavahemikul 20. märts 2003 kuni 19. märts 2008.

Uuring näitas, et  enamik tsiviilisikutest iraaklasi hukkus «tundmatute tegijate» käe läbi. Hukkumise peamiseks põhjuseks oli kuulihaavadesse suremine, millele tihtipeale eelnes inimrööv ja piinamine.

Samuti  hukkus suur osa tsiviile enesetapupommide ja autopommide tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles