Hispaania parlament hääletas Rajoy peaministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mariano Rajoy.
Mariano Rajoy. Foto: Reuters/ScanPix

Hispaania parlament hääletas laupäeval konservatiiv Mariano Rajoy tagasi peaministriks, millega lõppes kümme kuud väldanud poliitiline kriis riigis.

Valitsuse moodustamine sai võimalikuks, kui riigi suuruselt teine partei sotsialistid otsustas mitte hääletada konservatiivide valitsuse vastu.

Rajoy toetuseks andis hääle 170 seadusandjat ja vastu 111 parlamendisaadikut. Hääletamata jättis 68 rahvaesindajat.

Tõenäoliselt jätsid hääletamata sotsialistid. Sotsialistid olid juba varem lubanud, et ei toeta konservatiive, kuid ei takista ka valitsuse moodustamist.

Riiki ähvardasid kolmandad parlamendivalimised viimase aasta jooksul, sest ühelgi erakonnal polnud enamust valitsuse moodustamiseks.

Hispaania opositsioonilise Sotsialistliku Töölispartei (PSOE) endine juht Pedro Sanchez loobus parlamendisaadiku kohast vaid tunde enne seda, kui oli oodata võimuloleva Rahvapartei (PP) juhi Rajoy kinnitamist peaministriks. Samas rõhutas ta, et poliitikas osalemisest ta ei loobu. PSOE juhikohalt 1. oktoobril tagasi astunud Sanchez jättis sellega lahti võimaluse, et kandideerib uuesti erakonna juhiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles