Erdoğan: valitsus teeb parlamendile ettepaneku ennistada surmanuhtlus (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses his supporters during a ceremony for a new train station building on Republic Day in Ankara, Turkey, Saturday, Oct. 29, 2016.(AP Photo/Burhan Ozbilici)
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses his supporters during a ceremony for a new train station building on Republic Day in Ankara, Turkey, Saturday, Oct. 29, 2016.(AP Photo/Burhan Ozbilici) Foto: BURHAN OZBILICI/AP

Türgi valitsus esitab parlamendile ettepaneku kaaluda surmanuhtluse ennistamist, et karistada neid, kes on juulis toimunud riigipöördekatse taga, ütles president Recep Tayyip Erdoğan laupäeval.

«Meie valitsus viib selle ettepaneku (surmanuhtluse ennistamisest) parlamenti. Olen veendunud, et parlament kiidab selle heaks ning kui see minuni tagasi jõuab, siis ma ratifitseerin selle,» lausus Erdoğan Ankaras rongiliini avamistseremoonial.

«Peatselt, peatselt, ärge muretsege. Jumala tahtel juhtub see peatselt,» lisas president. «Me tahame surmanuhtlust!» skandeeris tseremoonial viibinud rahvahulk pärast riigipea avaldust.

Ankara süüdistab putši korraldamises endist liitlast islamivaimulik Fethullah Güleni, kes läks aastate eest omal tahtel elama Ühendriikidesse. Gülen ise eitab süüdistust. Riigipöördekatse käigus puhkenud vägivallas hukkus 240 inimest ja 32 riigipöörajat.

Türgi tühistas surmanuhtluse 2004. aastal osana oma jõupingutustest Euroopa Liitu astumise suunal. Euroopa Komisjoni juht Jean-Claude Juncker ütles juulis, et surmanuhtlusega Türgil pole ühendusse asja.

Erdoğan ütles laupäeval, et lääne avaldused pole määravalt olulised.

«Lääs ütleb seda ja toda, kuid see, mida lääs ütleb, ei loe. Loeb see, mida minu rahvas ütleb,» lisas riigipea.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles