Picasso kunsti aastakümneid garaažis hoidnud pensionär esitas kohtus intrigeeriva seletuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmakuulus kunstnik Pablo Picasso 1961. aastal.
Maailmakuulus kunstnik Pablo Picasso 1961. aastal. Foto: Wikipedia.org

Pensionärist endine elektrik rääkis täna kohtus, et hoidis ligi 40 aastat 300 kuulsa kubisti Pablo Picasso kunstiteost oma garaažis. Varjamise eesmärgiks oli kunstniku lese soov neid oma poja Claude'i eest peita.

«Jacqueline Picassol oli Claude Picassoga probleemid, sõnas Pierre Le Guennec väriseval häälel täna kohtus. Mees oli mullu varastatud asjade omamises süüdi mõistetud.

«Paar kuud pärast seda, kui Picasso 1973. aasta aprillis suri, palus lesk, et hoiaksin oma kodus prügikotte,» rääkis 77-aastane kohtualune Aix-en-Provence'i kohtus. Mehe sõnul oli kotte 15-17.

Mõni aeg hiljem tuli lesk kottidele järele, kuid jättis ühe neist tänutäheks Le Guennec'ile.

Hiljem selgus, et kotis olid Picasso joonistused naistest ja hobustest, üheksa väga haruldast kubistlikku kollaaži ajast, mil Picasso töötas koos kunstnik Georges Braque'iga ja töö tema kuulsast sinisest perioodist. Kõik teosed valimisid aastate 1900 ja 1932 vahel.

Mees olevat nende olemasolu aastakümneteks unustanud, kuid kui ta 2010. aastal Claude Picasso juurde läks, et teoste autentsust kontrollida, ei viivitanud pärijad kaua ja esitasid ta peale kaebuse.

Võimud võtsid elektrikult teosed ära ja andsid need üle kuut pärijat esindavale Picasso pojale Claude Ruiz-Picassole.

Le Guennec oli alguses rääkinud, et sai koos abikaasa Danielle'iga tööd siis, kui Picasso oli alles elus. Prügikoti-loost polevat ta varem sellepärast rääkinud, kuna kartis, et teda ja tema kaasat süüdistataks siis varguses. Eelmise aasta märtsis olidki nad Grasse'i kohtus varastatud asjade omamises süüdi mõistetud, kuid nad kaebasid selle edasi.

Pierre Le Guennec koos abikaasa Danielle'iga täna kohtus. Foto: Scanpix
Pierre Le Guennec koos abikaasa Danielle'iga täna kohtus. Foto: Scanpix Foto: JEAN-PAUL PELISSIER/REUTERS
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles