Venemaa jahib esivaenlast

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamijõudude ühendamise Venemaale kuuluvatel aladel enda eesmärgiks võtnud Doku Umarov on võtnud vastutuse mitme terrorirünnaku eest.
Islamijõudude ühendamise Venemaale kuuluvatel aladel enda eesmärgiks võtnud Doku Umarov on võtnud vastutuse mitme terrorirünnaku eest. Foto: SCANPIX

Venemaa korrakaitsejõud alustasid tõsist jahti rahutu Põhja-Kaukaasia mässuliste liidri ­Doku Umarovi tabamiseks ja likvideerimiseks.


Stavropoli krai ja Karatšai-Tšerkessi Vabariigi piiril asuvas metsas toimus eile tulevahetus, milles hukkus kolm miilitsa eriüksuse OMON võitlejat ja viis mässulist. Siseministeeriumi sisevägede ülem Nikolai Rogožkin tunnistas uudistevõrgule RIA Novosti, et jõustruktuuride laiaulatusliku operatsiooni eesmärgiks on 46-aastase Umarovi likvideerimine.

Inguššia presidendi Junus-Bek Jevkurovi oletusel varjab Umarov end Põhja-Kaukaasias, kusjuures ta ei välistanud, et mässuliste liider võib olla ka Inguššias. «Võib oletada, et ta on kas vabariigi territooriumil või raskesti ligipääsetavas kohas meie ja naabervabariikide piiril,» rääkis Jevkurov Interfaxile.

Inguššia liidri sõnul võib sellise järelduse teha, analüüsides hiljutist videoläkitust, kus on näha Umarovit ja Domodedovo arvatavat enesetaputerroristi Magomed Jevlojevit. «Vaevalt et teda (terroriakti sooritajat – toim) kuhugi kaugele viidi. Tõenäoline, et Umarov varjab end kusagil siin lähedal,» rääkis ta.  

Eelmisel nädal ütles Vene parlamendi ülemkotta kuuluv Tšetšeenia esindaja Zijad Sab­sabi, et Umarov Tšetšeenias ilmselt pole. «Kuid me ootame ja otsime teda. Meie korrakaitsejõud viivad Tšetšeenias iga päev läbi operatsioone. Operatiivtöö käib vaheaegadeta,» kinnitas Sabsabi.

Põhja-Kaukaasia mässuliste liider Umarov võttis vastutuse 24. jaanuaril Moskva Domodedovo lennujaamas korraldatud terroriakti eest, kus lisaks enesetaputerroristile kaotas elu 36 inimest.

Umarov kinnitas 7. veebruaril eetrisse läinud videosaadetises, et andis isiklikult korralduse plahvatuseks. Tema väitel tegutses ta Allahi nimel ja hulljulge rünnaku eesmärgiks on iseseisva islamiriigi moodustamine Põhja-Kaukaasiasse. Umarov rõhutas, et terrorirünnakud Venemaa territooriumil jätkuvad.

4. veebruari hilisõhtul Kavkaz Centre’is netileheküljele üles riputatud videoläkituses lubas Umarov, et 2011. aastast tuleb «vere ja pisarate» aasta. Venemaa Rahvuslik Terrorismivastane Komitee (NAK) ja Föderaal­ne Julgeolekuteenistus (FSB) ei soovinud Umarovi avaldusi kommenteerida.

«Bandiitide ja terroristide teadete kommenteerimine pole meie arvates otstarbekas,» ütles NAKi pressiosakonna esindaja Nikolai Sintsov.

Ka FSB esindaja teatas, et julgeolekuteenistus ei kommenteeri mitte kunagi terroristide teateid. «Umarovi teadet võiski oodata, tal on pidevalt vaja endast märku anda,» lisas Vene eriteenistuse allikas ITAR-TASSile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles