Kanada plaanib 2017. aastal võtta vastu rohkem hea haridusega majanduspõgenikke

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada migratsiooniminister John McCallum
Kanada migratsiooniminister John McCallum Foto: SCANPIX

Kanada võimude teatel plaanitaks järgmisel aastal võtta vastu varasemast rohkem hea haridusega majanduspõgenikke, järgmise viie aasta jooksul tahetakse vastu võtta 300 000 sellist põgenikku.

Reutersi teatel põhjendasid Kanada võimud senisest suurema arvu majanduslikel põhjustel sisserändajate vastuvõtmist tööjõu vajaduse ja majanduskasvuga.

Migratsiooniministri John McCallumi teatel vajab Kanada «uut verd», et edasi areneda ja kasvada. Ta lisas, et Kanadas on palju neid, kes ei soovi näha sõjapõgenikke ja migrante, kuid Kanada on alati onlnud multikultuuriline ja nii on see ka tulevikus.

Oli ka neid firmajuhte, kes avaldasid pettumust võimude plaanis, kuna nende arvates peaks Kanada võtma järgneva viie aasta jooksul vastu vähemalt 450 000 põgenikku, kuna nende firmades on vaja töökäsi. Samuti aitab aeglasem ja sujuvam sisseränne paremini nende integreerumisele kaasa.

Firmajuhid kritiseerisid, et välisriikidest pärit kodanikel on üha raskem saada Kanadas tööluba ning bürokraatlik protsess välismaalaste töölepalkamiseks on liiga pikk ja keeruline.

Oli ka neid, kelle arvates on Kanada võimud ajanud lati nii kõrgele, et isegi väga hea hariduse ja ettevalmistusega välismaalastel on keeruline bürokraatiavõrgustikku läbida.

Kanada võttis 2015. aastal vastu tuhandeid Süüria põgenikke, kuid sinna pääsesid eelkõige need, kellel oli hea haridus ja töökogemus. Samuti võeti süürlastest üliõpilasi Kanada kõrgkoolidesse, et neist endale hiljem kvalifitseeritud tööjõudu saada.

35 miljoni elanikuga Kanada järgmise aasta plaanis on lubada riiki 172 500 migranti ja seda eelkõige majanduslikel põhjustel, sellel aastal on Kanada vastu võtnud 160 600 majandusmigranti. 2016. aastal on Kanadasse saabunud 55 800 sõjapõgenikku ja järgmisel aastal võetakse neid vastu 40 000. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles