Saksamaal on kasvanud vastasseis Putini gaasijuhtmele (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine liidukantsler Gerhard Schröder.
Endine liidukantsler Gerhard Schröder. Foto: SCANPIX

Läänemere põhja planeeritava gaasijuhtme Nord Stream 2 projekt on sattunud Saksamaal üha suurema kriitika alla.

Nord Stream kaks peaks valmima 2019. aasta lõpuks ja edastama maagaasi Venemaalt Viiburist Saksamaale Greifswaldi. Bundestagi väliskomisjoni esimees, konservatiivide hulka kuuluv Norbert Röttgen heitis Saksa valitsusele ja seega ka liidukantsler Angela Merkelile Ida-Euroopa julgeolekumurede ignoreerimist.

«Valitsuse seisukoht, et Nord Stream 2-l pole erasektori projektina kuidagi poliitikaga seotud, on minu hinnangul vastuvõetamatu ja provokatiivne,» sõnas Röttgen FAZile.   

Poliitiku hinnangul mõjutab gaasijuhe Poola, Ukraina ja Baltimaade julgeolekuhuvisid. «See võib viia edasisele eraldumiseni Euroopa Liidu sees. Venemaa tegevus Ida-Ukrainas ja tema sõjapidamine Süürias ei saa tagajärgedeta jääda. Me ei saa äri tõttu Venemaaga rikkuda rahvusvahelist õigust,» ütles Röttgen.

Lisaks kritiseeris projekti Saksa roheliste eurosaadik Reinhard Bütikofer endist liidukantslerit Gerhard Schröderit, kes sai möödunud kuul ka Nord Stream 2 nõukogu esimeheks. Eelnevad kümme aastat oli mees Nord Stream AG nõukogu esimees.

«Gerhard Schröder on pühendunud Vene energiaekspordile, millest Moskva rahastab Vene sõjaeksporti,» süüdistas Bütikofer.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles