Video: Hongkongi parlamendis puhkes kähmlus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis videost.
Kuvatõmmis videost. Foto: youtube.com

Hongkongi parlamendis puhkes täna kähmlus kahe Hiinast lahkulöömist taotleva seadusandja ja turvatöötajate vahel.

Iseseisvusmeelsed Baggio Leung ja Yau Wai-ching saabusid täna parlamendihoonesse, kuigi kohtumenetlus selle suhtes, kas neil on õigus saadikukohtadele asuda, veel kestab.

Yau luges parlamendis ette oma saadikuvande, enne kui turvatöötajad ta parlamendisaalist välja viisid.

Samuti oma vannet ette lugeda proovinud Baggio toimetati ka turvatöötajate ja iseseisvusmeelsete saadikute rüseluse käigus saalist välja.

Istung jätkus hiljem väiksemas konverentsisaalis, kuhu Baggio ning Yau üritasid koos kaaslastega sisse tungida. Kuus turvatöötajat toimetati hiljem haiglasse.

Baggio süüdistas vägivallas presidenti ja septembrikuiste valimiste järel moodustatud seadusandlikku nõukogu (Legco).

Baggio ja Yau valiti septembris Hongkongis korraldatud rahvahääletusel Legco saadikuteks, kuid nende ametipostile asumine on viibinud seoses intsidendiga esimesel ametissevannutamisel, kus nad muutsid oma vannete sõnastust ja olid ennast mähkinud lippudesse, mille seisis «Hongkong pole Hiina».

Poolautonoomne Hongkong kuulub Hiina koosseisu alates 1997. aastast Suurbritanniaga sõlmitud «üks riik, kaks süsteemi» leppe alusel, mis tagab erihalduspiirkonnale õigused, mis Mandri-Hiinas ei kehti.

Kokkulepe kaitseb Hongkongi vabadusi 50 aastat, ent viimasel ajal tuntakse üha enam muret lubatud vabaduste piiramise üle seoses Pekingi keskvõimu sekkumisega piirkonna asjadesse.

Saadikud peavad enne oma kohtadele asumist ette lugema lühikese vande, milles korratakse mitu korda, et Hongkong on Hiina erihalduspiirkond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles