Islamiriigi liider kutsus üles taganemiseta võitlusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi sõdurid poseerivad islamistidelt võetud lipuga Gogjalis.
Iraagi sõdurid poseerivad islamistidelt võetud lipuga Gogjalis. Foto: BULENT KILIC/AFP

Kaks aastat tagasi nõndanimetatud "kalifaadi" väljakuulutanud äärmusrühmituse Islamiriik (IS) liider Abu Bakr al-Baghdadi kutsus neljapäeva varahommikul avaldatud audioläkituses üles taganemiseta vastupanule Mosulis.

"Ärge taganege! Võidelda uhkusega on tuhandeid kordi kergem, kui häbiga taganeda," ütles Baghdadi pühasõdalastega seotud meediakanali Al-Furqan vahendusel.

Islamistide juhi hinnangul on Mosuli lahingud võidu algus ja vaid tugevdavad vaprate islamivõitlejate veendumusi.

"Ma pöördun kõigi inimeste ja eriti võitlejate poole Ninevehis. Hoiduge igasugusest nõrkusest vaenlasele vastu astudes," ütles Baghdadi viidates Iraagi provintsile, mille pealinn on Mosul.

Baghdadi kutsus ühtlasi üles purustama uskmatute asustatud linnu ja ründama eriti Türgi sõjaväelasi, kes on uskmatutega liidus.

"Enesetapuvõitlejad külvavad kaost ja pühasõdalased valavad uskmatute verd nagu voolaksid jõed," oli Baghdadi veendunud.

Tegemist on esimese Baghdadi isiklikult esitatud üleskutsega rohkem aasta jooksul. USA justiitsministeeriumi andmetel viibib islamistide liider kordamööda nii Iraagis kui Süürias.

USA juhitud liitlasvägede hinnangul on Mosulis 3000-5000 Islamiriigi võitlejat, kes viimastel andmetel kasutavad kodudest väljaaetud tsiviilisikuid inimkilpidena.

Iraagi eriüksused hoiavad Mosuli äärealal positsioone. Pealetungi peatasid ajutiselt kehvad ilmaolud, mis segasid sõjalennukite ja droonide tegutsemist.

Iraagi üksused astusid teisipäeval pärast kahte aastat esmakordselt üle linna piiri Gogjalisse.

Kolmapäeva seisuga on tulistamine Gogjalis üldiselt seiskunud - aeg-ajalt on kuulda automaadivalanguid ning IS-i positsioonidele suunatud suurtükituld. Valitsusvägede üksused valmistuvad linnalahinguteks Mosuli tänavatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles