Täna 59 aastat tagasi saadeti Laika esimese elusolendina orbiidile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laika enne orbiidile saatmist
Laika enne orbiidile saatmist Foto: SCANPIX

Täna, 3. novembril möödub 59 aastat, mil Nõukogude Liit saatis esimese elusolendina Maa orbiidile koer Laika.

Moskva tänavatelt kinni püütud ja kosmosesõidu jaoks treenitud koer pandi kosmosesõidukisse Sputnik 2, kuid ta ei pidanud seal kaua vastu, vaid suri umbes seitse tundi hiljem lennumasina ülekuumenemise ja stressi tõttu.

Nõukogude teadlased varjasid aastakümneid Laikaga juhtunut, tema saatus tuli ilmsiks alles 1990. aastatel.

Mitmed selles programmis osalenud teadlased avaldasid hiljem kahetsust, et Laika pidi niimoodi surema.

Laika ei jäänud küll ellu, kuid nõukogude teadlased said siiski sellest lennust informatsiooni, et kui saata inimene paremini varustatuna orbiidile, siis jääks ta tõenäoliselt ellu. Seda tõendas 1961. aastal kosmonaut Juri Gagarin.

Laika programmis töötanud arsti Vladimir Jazdovski sõnul oli Laika emane intelligentne koer, kellele meeldis tema lastega mängida.

«See koer läks enesetapumissioonile. Tahtsin, et Laika viimased elupäevad oleksid rõõmsad ja selle tõttu võtsin ta laborist koju kaasa,» sõnas Jazdovski ühes varasemas intervjuus.

Lääs kritiseeris koera saatmist orbiidile, kuid Nõukogude Liit kaitses end teatades, et see katse tehti tulevikku ja inimese kosmosesse lennutamist silmas pidads.

Ametliku raporti kohaselt oli Laika orbiidil üks nädal ja siis sai ta lennumasinasse paigaldatud automaatse mürgisüsti. Pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist ilmnes, et Laika hukkus vaid tunde pärast orbiidile jõudmist.

Sputnik 2 oli Maa orbiidil viis kuud, 1958. aasta aprillis põles ta Maa atmosfääri sisenemisel ära. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles