Soomes on 2015 – 2016 kadunud üle 3000 asüülitaotleja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud
Põgenikud Foto: SCANPIX

Soome keskkriminaalpolitsei teatel on Soomes ajavahemikul 2015 – 2016 jäänud kadunuks üle 3000 asüülitaotlejad, kuid kadumiste arv on nüüd kuu kuult hakanud kahanema.

Keskkriminaalpolitsei andmetel on ligi kahe aasta jooksul Soome saabunud asüülitaotlejatest jäänud kadunuks 3166 erinevatest riikidest inimest, edastab iltasanomat.fi.

Migratsiooniameti andmetel kaovad sisserännanud asüülitaotlusprotsessi erinevates faasides: osa kaob pärast asüülitaotluse esitamist, osa pärast migratsiooniametnikega kohtumist, osa pärast asüüliotsuse langetamist ja osa edasikaebamise protsessi käigus.

Soomes kuulutatakse isik kadunuks, kui temaga ei ole enam võimalik kontakti saada.

Võimudel puudub täpne ülevaade, kuhu kadunud lähevad või mida teevad.

Soome keskkriminaalpolitsei teatel üritavad nad jälile jõuda neile isikutele, kes Soomes asüüli ei ole saanud, kuid on jäänud ikka riiki. Tõenäoliselt otsivad need inimesed ebaseaduslikke viise ellujäämiseks, hakates tegelema kuritegevuse ja prostitutsiooniga.

«Sellistel inimestel ei ole võimalik leida legaalselt tööd, sest ametlik palkamine jääks võimudele silma. Kuid tõenäoliselt otsivad nad võimalusi töötada ümbrikupalga eest näiteks ehitustel ja restoraniäris. Naised võivad langeda inimkaubanduse ohvriks ja nad sunnitakse töötama prostituutidena. Tegemist on Soome jaoks uue ilminguga, mille mehhanism ei ole veel täiesti selge ja ei ole veel teada, mis ebaseaduslikult riiki jäänutest saanud on,» selgitas kriminaalpolitseinik Arto Tuomela.

Soome migratsiooniameti arvates ei jää eitava asüülivastuse saanud isikud kuigi kauaks Soome, vaid suunduvad teistesse riikidesse või tagasi kodumaale.

Soome seaduse kohaselt tühistub asüülitaotlus, kui migratsiooniametnikud saavad kindlad andmed isiku uue asukoha kohta või kui temaga ei ole kahe kuu jooksul kontakti saadud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles