Pariisi kliimalepe jõustus (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügi alla mattunud Mumbai.
Prügi alla mattunud Mumbai. Foto: Rafiq Maqbool/AP/Scanpix

Täna jõustus Pariisi kliimalepe. Kliimaleppe eesmärk on vähendada nn kasvuhoonegaaside õhkupaiskamist 2030. aastaks 30 protsenti 2005. aasta tasemega võrreldes. Leppeni jõuti mullu detsembris Prantsusmaa pealinnas.

Lepe jõustus pärast seda, kui selle oli ratifitseerinud enam kui 55 riiki, mille arvele langeb rohkem kui 55 protsenti globaalsest süsinikuemissoonist.

«Inimkond vaatab kunagi tagasi 4. novembrile, kuna siis sulgesid maailma riigid ukse vältimatule kliimakatastroofile,» ütles ÜRO kliimaorganisatsiooni UNFCCC juht Patricia Espinosa.

Pariisi kliimalepe eesmärgiks on piirata globaalne soojenemine sel sajandil "tublisti" alla kahe kraadi Celsiuse järgi tööstusrevolutsiooni eelse ajaga võrreldes. Lepe kutsub riike seadma endale süsinikdioksiidi emissioonide piiramise eesmärke ning neid iga viie aasta tagant uuendama.

Maailma liidrid ja teadlased on hoiatanud üha rängemate põudade, üleujutuste ja tormide eest, samuti veetaseme tõusu eest maailmameres, mis mõjutab sadade miljonite inimeste elu.

Kokkuleppes rõhutatakse, et kasvuhoonegaaside õhkupaiskamine peab jõudma kõrgpunkti niipea kui võimalik, et siis kiiresti väheneda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles