Renzi: Itaalia referendumil on vastamisi nostalgia ja tulevik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Italian Premier Matteo Renzi adresses a rally in Florence, Italy, Sunday, Nov. 6, 2016. Italian vill vote for a constitutional referendum next Dec. 4, a vote on which the government's current leader has staked his future. (Maurizio Degl'Innocenti/ANSA via AP)
Italian Premier Matteo Renzi adresses a rally in Florence, Italy, Sunday, Nov. 6, 2016. Italian vill vote for a constitutional referendum next Dec. 4, a vote on which the government's current leader has staked his future. (Maurizio Degl'Innocenti/ANSA via AP) Foto: Maurizio Degl'Innocenti/AP

Itaalia peaminister Matteo Renzi nimetas pühapäeval detsembris peetavat põhiseadusreferendumit võistluseks nostalgia ja tuleviku vahel.

««Ei» kampaania juhid tahavad vaid kaitsta oma privileege ning teavad, et 4. detsember on viimane võimalus kindlustada nende jätkumine,» ütles Renzi Firenzes põhiseadusmuudatuste toetajatele.

Peaminister sõnas, et referendum on võistlus nostalgia ja tuleviku vahel, nende vahel, kes ei taha midagi muuta, ja nende vahel, kes tahavad tulevikku vaadata.

Renzi põhiseadusmuudatuste projekti eesmärk on suurendada poliitilist stabiilsust riigis, millel on alates 1945. aastast olnud 63 valitsust. Muudatused näevad ette parlamendi ülemkoja ehk senati volituste vähendamist ning valimissüsteemi senisest majoritaarsemaks muutmist, mis peaks tagama stabiilsemate valitsuste moodustamise.

Muudatused teeksid lõpu praktikale, mille kohaselt vajab iga seadus samadel tingimustel mõlema parlamendikoja toetust. See on venitanud seaduste vastuvõtmise maksimaalse aja kahe aastani.

Peaminister seadis esialgu 4. detsembri referendumi tulemustest sõltuvusse oma poliitilise tuleviku, ent on hiljem öelnud, et ei kavatse «Ei» leeri võidu korral tagasi astuda.

Põhiseadusmuudatuste vastu on kogu Itaalia poliitspektrit kattev eriilmeline leer, millel on viimastes arvamusküsitlustes napp edumaa.

Lüüsaamine nõrgendaks siiski Renzit oluliselt, mida üritaks ära kasutada talle oponeeriv Demokraatliku Partei (PD) vasaktiib.

Valitsusjuhi vastaste seas on ka PD-sse kuuluv ekspeaminister Massimo D'Alema.

«D'Alema ütleb, et oleks suuteline tegema paremaid reforme. Miks ta neid oma võimuaastatel siis ei teinud?» küsis Renzi toetajatelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles