Fotod: oktoobrirevolutsiooni aastapäev Punasel väljakul (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moskva Kremli Punasel väljakul etendati tänasel oktoobrirevolutsiooni 99. aastapäeval 1941. aasta ajaloolist sõjaväeparaadi.

1941. aastal käskis Jossif Stalin oktoobrirevolutsiooni 24. aastapäeva auks peetavat paraadi pidada vaatamata asjaolule, et natsionaalsotsialistliku Saksamaa väed olid Moskvast vaid mõnekümne kilomeetri kaugusel.

Seks puhuks toodi rindelt ära osa tanke ning paraadi täpset toimumisaega hoiti viimase hetkeni saladuses. Kardeti Saksa õhurünnakuid, kuid pärast kuuvalget ööd katsid taeva pilved ja hakkas sadama lund, mis õhurünnaku võimalust oluliselt vähendas. Väidetavat olevat Stalin selle peale öelnud: «Jumal on bolševike poolt.»

Punasel väljakul marssisid kadetid, jalaväelased, revolutsiooni veteranid ja ratsaväelased, kokku 23 000 inimest. Osa tankidest suundus pärast paraadi otse tagasi rindele.

Paraadi peetakse oluliseks moraalseks verstapostiks Moskva lahingus ja sõja lõpptulemust arvestades, kuna see mõjus rahva moraali tugevdavalt ning demonstreeris valmisolekut oma kodumaad iga hinna eest kaitsta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles