Ungari parlament ei toetanud Orbáni põgenikevastast plaani (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orban.
Ungari peaminister Viktor Orban. Foto: Sputnik/Scanpix

Ungari peaministri Victor Orbáni algatus põgenike ümberpaigutamise takistamise eesmärgil põhiseadust muuta ei leidnud täna parlamendis toetust.

Eelnõu poolt hääletasid kõik 131 Orbáni parempoolse koalitsiooni liiget, kuid parempoolse Jobbiku vastuseisu tõttu jäi saamata kaks häält, mida olnuks vaja kahekolmandikulise enamuse saavutamiseks.

Jobbik on olnud Orbáni liitlane paremtiiva püüdes jätta Ungari välja Euroopa Liidu kokkuleppest, millega ta on sunnitud võtma vastu osa eelmisel aastal Euroopasse saabunud sadadest tuhandetest põgenikest.

Migratsioonieelnõu puhul seadis Jobbiku esimees Gábor Vona aga tingimuseks, et valitsus loobub elamisloa müümisest, mis on toonud Ungarisse rikkureid Venemaalt, Hiinast ja Lähis-Idast. Orbán sellega ei nõustnud.

Jobbiku parlamendiliikmed lahkusid täna hääletuselt plakatiga «Reetur on see, kes laseb raha eest terroristid riiki». Plakatit kaunistas Orbáni Fidesz` erakonna logo, kuid araabia kirja meenutavas fondis.

Jobbik on juba ammu väitnud, et elamislubade müümine on räpane äri ja julgeolekurisk, mida võivad ära kasutada ka äärmusrühmituse Islamiriik (IS) džihadistid.

«Ungarisse ei tohiks elama lasta ei vaeseid ega rikkaid migrante,» rõhutas Vona.

Liitlase seljakeeramine oli Orbáni jaoks ootamatu hoop ja esialgu lubas ta Vona nõudmise üle järele mõelda.

Hiljem ütles ta aga palamendis, et ei anna väljapressimisele järele, ja kutsus Jobbikut loobuma elamislubade ja põhiseadusmuudatuse sidumisest, sest viimane olevat riikliku tähtsusega küsimus.

Vaatlejate sõnul võib tänane parlamendihääletus olla eelmänguks Fideszi ja Jobbiku võimuvõitlusele enne 2018. aasta parlamendivalimisi.

See on esimene kord alates 2010. aastast, mil parlament hääletab peaministri vastu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles