Ameeriklased hääletasid kanepi ja kondoomide üle

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba kanepikasutust pooldav aktivist eile Los Angeleses. Tema soov läks täide.
Vaba kanepikasutust pooldav aktivist eile Los Angeleses. Tema soov läks täide. Foto: AFP/SCANPIX

Samal ajal kui Ameerika Ühendriikide kodanikud langetasid valikut Hillary Clintoni ja Donald Trumpi vahel, toimus mitmes osariigis hääletus hoopis teistel teemadel – näiteks küsimuses, kuidas suhtuda kanepisuitsetamisse või surmanuhtlusse.

Kanepitemaatika tuli vaagimisele viies osariigis: Californias, Nevadas, Massachusettsis, Arizonas ja Maine’is. Neist esimeses kolmes hääletas rahvas kanepi vaba tarvitamise poolt, Arizonas lükati ettepanek tagasi. Päeva edenedes liitus lubajatega ka Maine.

Probleemi rõhuasetus oli sealjuures sõnadel «omaks lõbuks tarvitamine» – sest meditsiinilisel otstarbel marihuaana pruukimine oli mitmel pool lubatud varemgi.

Märgilise triumfina näevad kanepisõbrad Californiat, sest Ameerika rahvarohkeimas osariigis avanev turg on meeletu. Osa analüütikute hinnangul olevat see isegi suurem kui kohalik veinitööstus.

Äri legaalse kanepiga on üks kiiremini kasvavaid sektoreid terves Ameerikas. BBC kirjutab, et mõningate hinnangute kohaselt tõuseb selle käive aastaks 2020 pea 20 miljardi euroni. Vastaste sõnul kujutab seaduslik kanep aga suurt ohtu ning hoolimatust rahva – eriti noorte ja laste – tervise suhtes.

Esimestena seadustasid vabaajakanepi aastal 2012 Colorado ja Washington. Nende eeskuju järgisid kaks aastat hiljem Alaska ja Oregon. Lisaks neile neljale osariigile tohtis kanepit oma lõbuks pruukida ka pealinnas Washingtonis.

Mujal käis poleemika selle üle, kas lubada ravikanepi kasutamine, seni on seda lubanud 25 osariiki. Floridas andis rahvas ettepanekule ülekaaluka nõusoleku, samamoodi läks Põhja-Dakotas.

Stanfordi ülikooli psühhiaatriaprofessor ja uimastipoliitika ekspert Keith Humphreys ütles Guardianile, et selle võrra, kuidas Ameerika seadustab marihuaanat, vähenevad omakorda vahistamised uimastikuritegude eest. «Kõikjal on näha hindade langust,» rääkis ta. «Ühtlasi võib näha palju rohkem tarvitamist,» lausus Humphrey.

Kanepiküsimus ei olnud ainuke, mis presidendivalimiste kõrval üleeile päevakorda tõusis. Mitmel pool oodati rahva hinnangut, mida hakata peale surmanuhtlusega.

Ka siin oli rambivalguses California, kus läks hääletusele kaks ettepanekut. Üks neist oleks karistuse keelanud ja asendanud selle eluaegse vangistusega, teine aga kiirendanud juba süüdimõistetute üle käivat protsessi. Esimene idee oli eile pärastlõunaks kogunud 44 protsendi, teine aga 53 protsendi valijate toetuse.

California vanglates on 741 surmamõistetut ehk ligi veerand terve riigi koguarvust.

Oklahoma elanikud otsustasid samal ajal, et surmanuhtlus tuleks taastada – pärast seda, kui osariigi peaprokurör karistusviisi eelmisel aastal katkestas. Oklahoma on hukkamiste arvu ja elanikkonna suhtarvu poolest Ühendriikides esikohal.

Eeskuju järgis Nebraska, kus rahvas lükkas tagasi mullu jõustunud otsuse, mis keelustas surmanuhtluse. Osariigis ootab praegu oma saatust kümme surmamõistetut – kuigi viimane hukkamine toimus seal aastal 1997.

Mitmel pool said ameeriklased otsustada erinevate väiksema tähtsusega küsimuste üle. Näiteks lükkas California tagasi meetme, mis oleks nõudnud pornonäitlejatelt kohustuslikus korras võtete käigus kondoomide kasutamist. Samas sai osariigist esimene, mis keelas ühekordsete ostukottide kasutamise.

Samal ajal sai Coloradost viies osariik, mis seadustas arstliku abi toel tehtava eutanaasia surmahaigetele patsientidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles