Lõuna-Kõrgõzstanis ei tohi toretsevaid matuseid ega pulmi korraldada

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Kõrgõzstanis ei tohi enam liiga toretsevaid matuseid korraldada.
Lõuna-Kõrgõzstanis ei tohi enam liiga toretsevaid matuseid korraldada. Foto: SCANPIX

Lõuna-Kõrgõzstanis Oši oblastis Usgenski rajoonis ähvardasid kohalikud ametnikud hakata trahvima inimesi, kes kulutavad liiga palju raha pulmadele või matustele.

Ametnikud on juba alustanud selgitustöö tegemist kohalike elanike hulgas, vahendas uudisteportaal 24.kg.

Neid, kes keelduvad korraldusele allumast, saab karistada 25 000 kuni 50 000 sommi (6250 - 12 500 krooni) suuruse trahviga.

Kui keegi rikub reegleid korduvalt, siis ametnike sõnul ähvardab teda see, et «kohalik kogukond ei võta osa tema traditsioonilistest üritustest, pulmadest ja matustest».

Samas pole öelnud, kui suuri pulmade või matuste korraldamiseks tehtavaid kulutusi peavad ametnikud vastuvõetavaks. Ka pole selge, kes hakkab üle lugema, kui palju raha üks või teine perekond on kulutanud.

Kohaliku uudisteportaali 24.kg andmetel kulutavad Kõrgõzstani elanikud pulmade ja matuste korraldamisele aastas enam kui 300 miljonit dollarit (3,5 miljardit krooni).

Varem on toretsevate ürituste korraldamise keelanud ära Tadžikistani ametivõimud. Aastal 2007 võeti seal president Emomalii Rahmoni eestvedamisel vastu seadus, mis määras ära pulmakülaliste ja pulmarongis osalevate autode arvu ning ka peielauas pakutavate toitude arvu.

2009. aasta lõpus teatas Rahmon, et tänu piirangutele on hoitud kokku ligi miljard dollarit (ligi 12 miljardit krooni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles