USA valimised: kes valis keda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi Donald Trump sai endale USA presidendivalimistel võidu, hääletas tema vastaskandidaadi Hillary Clintoni poolt rohkem USA kodanikke, vahendab CNN. 

Kolmapäev õhtust saadik, tunde peale Clintoni kõne Trumpile, kus ta ennast võitlusest Valgesse Majja eemaldas, oli endisel esileedil hääletustulemuste põhjal 0,2-protsendiline edu. Häältevahe võib veel muutuda, sest kõiki hääli pole siiani kokku loetud. Siiski võib Clintonist saada esimene presidendikandidaat, kes kaotas valimised, kuid sai enamuse häältest 2000. aastast alates.

Trump, kes sai endale võiduks vajaliku 270 valijamehe hääle, juhib praeguse seisuga Clinton ees 290-228. Michigani ja New Hampshire’i osariikide hääli ei ole siiani saabunud.

Nimelt ei ole USAs oluline, kui palju saab kandidaat hääli kokku kogu riigis, vaid see, milline on nende arv osariigiti. Osariigis võitnud kandidaat saab siis majoritaarse süsteemi alusel endale selle valijameeste toetuse. Valijameeste arv erineb osariigiti. Kui kandidaadil on koos 270 valijamehe toetus 538st, on ta presidendivalimised võitnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles