Video: IKEA ehitas oma poodi Süüria «sõjakodu»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria kodu koopia Oslo IKEA poes
Süüria kodu koopia Oslo IKEA poes Foto: Youtube

Rootsi mööblipoodide kett IKEA ehitas Norras asuvasse poodi koopia Süüria sõjas kannatava pere kodust, juhtimaks sellega ostjate tähelepanu sõjaõudustele.

Süüria «sõjakodu» loodi koostöös Norra Punase Ristiga ja eeskujuks võeti konkreetne kodu, mis asub  Damascuse eeslinnas Jamaranas, edastab The Independent.

Selles kodus elab Rana nimeline naine koos oma nelja lapsega. Süürlanna teatel napib neil raha nii söögi kui riiete ostmiseks, kuid õnneks on neil peavari olemas. 

Rana ei saa sõja tõttu enam õpetajana töötada, ta üritab oma laste eest hoolt kanda nii hästi kui osakab. Nii ema kui lapsed, Hala, Omar, Hib ja Afafare on sõltuvad Süüria Araabia Punase Poolkuu toidu- ja riideabist.

Norra Punane Rist kuulis Rana lugu ja koostöös IKEAga ehitasid nad Oslo lähedasse IKEA poodi Rana kodu koopia, projekt kannab pealkirja «25 ruutmeetrit Süüriat», mida ostlejad saavad uurida ja mõelda, mida selles elavad inimesed tunnevad. Tegemist on ehitusplokkidest lihtsa nelinurkse hoonega, kus mugavust on minimaalselt. 

Kodu koopias juures on üleval tekstid Rana perekonna kohta ja selle kohta, kuidas ta 25-ruutmeeril hakkama peab saama. Kuna eluasemes ei ole sooja ega vett, siis on see keeruline.

IKEA pood kutsub samas ostjaid üles annetama sellele perekonnale, et Ranat ja ta lapsi aidata.

«Oleme Punase Ristiga pikka aega koostööd teinud, meil on Süüria kohta palju videomaterjali. See ei kaalu aga üles seda, kui ise külastada sõjakoldes elavaid inimesi ja näha, kuidas nad tegelikult elavad,» teatas selle projekti käivitaja Maja Folgero.

Ta lisas, et nad tahavad näidata norrakatele IKEAs, kus käiakse oma kodu jaoks vajalikku ostmas, et on ka teistsuguseid kodusid, kus praktiliselt kõik puudub. Seega peaks norrakad olema õnnelikud, et elavad rahulikus riigis ja neil on kõik elamiseks vajalik olemas.

Rana maja koopiaprojekt on osutunud edukaks, seda on alates oktoobri algusest, mil see üles pandi, vaatamas käinud 40 000 inimest, kellest osa tuli IKEAsse vaid seda vaatama.

Punase Risti teatel on nad Süüria sõjas kannatajate jaoks kogunud ligi 20 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles