USAs kasvavad rassistlikud rünnakud, Ku Klux Klan värbab avalikult liikmeid (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Oaklandis.
Meeleavaldajad Oaklandis. Foto: Reuters/ScanPix

Donald Trump lubas oma võidukõnes olla president kõikidele ameeriklastele, kuid sellest hoolimata on rassilised pinged Ühendriikides viimastel päevadel plahvatuslikult kasvanud, kirjutab Quartz.

Ka Trumpi kõne ajal hüüdis üks pealtvaataja «Pooge Obama üles!» ning internetikommentaatorid on vallandanud rassistlike, seksistlike ja antisemiitlike sõnumite laine.

Kuid asjad on veelgi hullemaks muutunud. Trumpi võit paistab andvat valgete ülemvõimu taotlejaile julgustust suurendada vähemuste ahistamist ja organiseeruda vägivaldseteks tegevusteks.

Bostoni lähedal Wellesley kolledžis sõitsid kaks meest kooli territooriumil ringi, lehvitades Trumpi lippu. Mehed naersid, räuskasid ja kihutasid koolilinnakus. Seejärel parkisid nad auto Aafrika päritolu õpilaste maja ette ja röökisid nende suunas solvanguid. Kui üks õpilane palus neil lahkuda, sülitasid mehed tema suunas.

Utah keskkoolidest on tulnud arvukalt teateid latiinoõpilaste kiusamisest. Ühe Mehhiko päritolu õpilasele öeldi «Te raiped peate Mehhikosse tagasi minema».

Põhja-Carolina ja California osariikidest on tulnud teateid moslemite verbaalsest ja füüsislisest ahistamisest. Lexingtoni geipaar leidis oma autost kirja «Ma ei jõua oodata, millal tõeline president teie «abielu» purustab. Gei perekonnad = põlege põrgus. Trump 2016».

Ku Klux Klani organisatsioon tegeleb Alabamas aga avalikult liikmete värbamisega, puistates oma lendlehti sissesõiduteedele. «Astu orgi otsast maha, valge, ja ühine ainsa organisatsiooniga, mis on valge mehe eest seisnud,» oli flaieritel kirjas. «Mustad radikaalid on muutunud metsalisteks ja iga päevaga saabub üha enam moslemeid.»

Inimesed jagavad sotsiaalmeedias teateid ka tuttavatest ja sõpradest, kes on peale Trumpi võitu ksenofoobseteks muutunud. Ühele afgaani migrandile Tennessees saatis sõnumi endine naaber ja tema ema parim sõber, öeldes «Mine tagasi, kust sa tulid».

Paljud Trumpi toetajad lubavad nüüd aga avalikult, et puhastavad Ameerika Ühendriigid mittevalgetest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles