USAs jätkuvad Trumpi-vastased meeleavaldused (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad moodustasid Californias pühapäeval inimketi ümber Oaklandi Merritti järve.
Meeleavaldajad moodustasid Californias pühapäeval inimketi ümber Oaklandi Merritti järve. Foto: Reuters/ScanPix

USA mitmes linnas jätkusid pühapäeval meeleavaldused uueks riigipeaks valitud Donald Trumpi vastu.

New Yorgis Manhattanil osales keskpäevast õhtuni väldanud meeleavaldusel üle tuhande inimese.

Protestiüritused toimusid ka Los Angeleses, San Franciscos, Philadelphias ja mujal.

Mitusada inimest marssis Philadelphias ümber raekoja ja liikus siis läbi kesklinna, kandes loosungeid ja skandeerides «Donald Trump peab lahkuma!».

Los Angeleses kogunes mõnisada inimest uudistekanali CNNi kohaliku peakorteri juurde. San Franciscos avaldas meelt mitusada inimest, marssides läbi kesklinna. Laupäeval oli neid hinnanguliselt 8000.

Sacramentos avaldas pühapäeval meelt umbes 800 inimest ja veel sajad moodustasid inimketi ümber Oaklandi Merritti järve.

Oregoni politsei teatel vahistasid nad laupäeva õhtul ja pühapäeva varahommikul Trumpi-vastaste meeleavalduste käigus 71 inimest.

Meeleavaldus pühapäeval Californias.
Meeleavaldus pühapäeval Californias. Foto: AP/Scanpx

USA presidendiks valitud Donald Trump püüdis pühapäeva õhtul eetrisse läinud teleintervjuus leevendada ameeriklaste hirme oma ametiaja suhtes.

«Ärge kartke. Me toome meie riigi tagasi,» ütles ta telekanali CBS saates «60 minutit», pöördudes meeleavaldajate poole, kes on protestinud tema valimisvõidu ja kampaanialubaduste vastu.

Käsitledes ülemkohtuga seotud küsimusi, kus praegu on vakantsed üheksa kohta, lubas Trump, et esitab kandidaadid, kes toetavad piiranguid abortidele ja kaitsevad põhiseaduslikku õigust kanda relvi.

«Kohtunikud on elu-pooldavad,» ütles Trump.

Ta andis ka mõista, et ei kavatse tühistada samasooliste abiellumise õigust USAs. «See on seadus. See on ülemkohtus paika pandud,» ütles Trump vastuseks küsimusele, kas ta toetab «abielude võrdsust».

Ta kutsus oma poolehoidjaid lõpetama vähemuste esindajate tagakiusamist ja ahistamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles