Dodoni võit tekitab küsimusi

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad nõudsid eile pealinnas Chișinăus valimisrikkumistele viidates uute valimiste korraldamist.
Meeleavaldajad nõudsid eile pealinnas Chișinăus valimisrikkumistele viidates uute valimiste korraldamist. Foto: SCANPIX

Sotsialisti Igor Dodoni võit Moldovas üleeile toimunud presidendivalimiste lõppvoorus tekitas vastandlikke reaktsioone. Kui uudisteagentuurid Reuters ja AFP ning paljud teised lääne väljaanded teatasid Moskva-meelse kandidaadi võidust, siis Venemaa riiklik uudisteagentuur TASS kajastas valimistulemust Venemaa jaoks soodsana.

Näiteks edastas TASS mitmeid avaldusi Vene poliitikutelt, kelle arvates tähendab Dodoni võit ja end läänemeelsena esitlenud Maia Sandu kaotus Moldova eemaldumist Euroopa kursilt.

Nii hindas Vene asevälisminister Grigori Karasin tulemust Moskva jaoks väga heaks. Venemaa föderatsiooninõukogu välisasjade komitee esimees Konstantin Kossatšov aga arvas, et valimistulemused Moldovas ja Bulgaarias näitasid Venemaa-vastase kampaania läbikukkumist ning Atlandi-ülese liberaalse süsteemi kriisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles