USA vetostas Iisraeli-kriitilise resolutsiooni

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asundustegevuse peatamise vastane meeleavaldus Iisraelis.
Asundustegevuse peatamise vastane meeleavaldus Iisraelis. Foto: SCANPIX

USA kasutas ÜRO julgeolekunõukogus oma vetoõigust hääletusel araabia maade resolutsiooni üle, mis mõistis hukka Iisraeli asundustegevuse Palestiina aladel.

Kõik ülejäänud Julgeolekunõukogu neli alalist ja kümme roteeruvat liiget toetasid resolutsiooni, mis nimetas ebaseaduslikuks Iisraeli asundusi okupeeritud Palestiina territooriumil, pidades seda suureks takistuseks õiglase, kestva ja laialdase rahu teel, vahendas BBC.

Seejuures kasutasid Ühendriigid oma alalise liikme vetoõigust esimest korda Barack Obama ametiajal. Seda vaatamata asjaolule, et Obama on lubanud islamimaailmaga paremaid suhteid ning resolutsioonil oli vähemalt 130 maailmaorganisatsiooni liikmesriigi toetus.

BBC Lähis-Ida korrespondendi Barbara Pletti hinnangul võib Obama administratsiooni otsus veelgi vihastada mitmetes Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika riikides tänavatele tulnud inimesi.

Ühendriikide saadik ÜRO juures Susan Rice ütles otsust põhjendades, et kui resolutsiooni kavand oleks sellisel kujul vastu võetud, oleks see takistanud Lähis-Ida rahukõneluste jätkamist, kuna nii Iisraeli kui ka Palestiina seisukohad oleksid muutunud jäigemaks.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu tervitas Washingtoni otsust. Palestiina esindaja Yasser Abed Rabbo nimetas aga vetot kahetsusväärseks, leides, et see mõjub negatiivselt USA administratsiooni usaldusväärsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles