Lõviosa Indias ringlevast sularahast muutus väärtusetuks paberiks

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indialased rahavahetusjärjekorras
Indialased rahavahetusjärjekorras Foto: SCANPIX

Eelmise nädala teisipäeval teatas India peaminister Narendra Modi vaid neljatunnise etteteatamisega, et 86 protsenti maailma suuruselt seitsmenda majandusega riigis ringlevast sularahast kaob käibelt, kirjutab BBC.

Täpsemalt teatas valitsus, et vanad 1000 ja 500 ruupia suurused rahatähed ei ole enam kehtivad, kokku moodustavad need 86 protsenti käibel olevast rahast. 1000 ruupiat on praeguse kursi järgi väärt veidi vähem kui 14 eurot.

Modi drastiline samm on seotud tema valimislubadustega, mille järgi lubas ta parandada maksulaekumist ning hakata võitlema varimajandusega. Nimelt toimub Indias 90 protsenti kõikidest tehingutest sularahas, 2013. aastal maksis tulumaksu vaid üks protsent elanikkonnast. Selle tulemusena on suurel osal indialastest kõrvale pandud vähemalt mingil määral maksuvaba sularaha, mida riigis tuntakse ka «musta raha» nime all. India varimajanduse suuruseks hinnatakse umbes 20 protsenti SKPst.

Eelmisel nädalal avalikustatud denominatsioon tähendab seda, et indialased on sunnitud 1000  ja 500 ruupia suurused rahatähed vahetama 2000 ruupia või uute 500 ruupia suuruste rahatähtede vastu. Seejuures on päevaseks vahetuslimiidiks 4000 ruupiat.

Maksuamet on hoiatanud lisaks, et kuigi panka viidud sularahale limiiti ei panda, võetakse kõik enam kui 250 000 ruupia suuruseid deposiidid luubi alla. Nimetatud piiri ületamisel tuleb kodanikul tõestada, et on selle raha teenimisel makse maksnud. Vastasel juhul tuleb tal tasuda kokku kolm korda rohkem kui tavaline maksumäär seda nõuaks (st maksud summalt ja 200 protsendi suurune trahv).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles