Trumpi tuules kutsutakse Euroopat meelt parandama

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse dessantväelased.
Prantsuse dessantväelased. Foto: SCANPIX

Eile hommikuks olid Atlandi ookeani läänekaldalt eurooplastele seedimiseks jõudnud kaks otseselt julgeolekupoliitikasse puutuvat sõnumit.

Esiteks, presidendiks valitud Donald Trump pidas maha telefonivestluse Venemaa riigipea Vladimir Putiniga. Wall Street Journali järgi leppisid nad omavahel kokku, et asuvad pidama koostööaldist dialoogi, mis põhineb võrdsusel, vastastikusel austusel ja mittesekkumisel. Lehe diplomaatiliste allikate sõnul tähendab viimane Kremli soovi, et USA tunnistaks Venemaa mõjusfääri, sealhulgas näiteks Ukrainas.

Teiseks teatas oma viimasele Euroopa-tuurile lennanud lahkuv president Barack Obama, et NATO on USA-le eluliselt tähtis, sõltumata sellest, kes istub Valge Maja ovaalkabinetis. «Nii demokraatlikud kui ka vabariiklikud administratsioonid tunnistavad, et NATO on elulise tähtsusega,» vahendas Obama esimeses peatuspaigas Ateenas öeldud sõnu uudisteagentuur AFP.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles