Mõttekoda: terrorism nõudis mullu 29 376 inimelu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine lastega mälestamas Brüsseli rünnakute ohvreid.
Naine lastega mälestamas Brüsseli rünnakute ohvreid. Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix

Terrorismi tagajärjel hukkus 2015. aastal 29 376 inimest, mis on tunamullusega võrreldes 3389 inimest vähem ja esimene langus pärast 2010. aastat, teatas täna mõttekoda Majanduse ja Rahu Instituut.

Langus mõttekoja ülemaailmses terrorismiindeksis toimus peamiselt seetõttu, et sõjalised operatsioonid nõrgestasid äärmusrühmitusi Islamiriik (ISIS) ja Boko Haram, mille tagajärjel hukkus Iraagis ja Nigeerias 2014. aastaga võrreldes umbes kolmandiku ehk 5556 võrra vähem inimesi.

Samas laiendasid mõlemad rühmitused oma geograafilist haaret - Boko Haram tappis rohkem inimesi Nigeris, Kamerunis ja Tšaadis. ISISe harud sooritasid 2015. aastal rünnakuid 28 riigis, mida on 2014. aastaga võrreldes 15 võrra rohkem.

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) liikmesriikides hukkus terrorirünnakutes 2015. aastal 577 inimest, üle poole neist sai surma IS-iga seotud rünnakutes. Tunamullu oli vastav näitaja 77.

«ISISe rünnakud Pariisis, Brüsselis ja Türgi pealinnas Ankaras olid nende riikide ajaloo ühed ohvriterohkemad ning peegeldavad rahvusvahelise rühmitusepõhise terrorismi ärevusttekitavat naasmist,» öeldi raportis.

Märkimisväärselt halvenes 2015. aastal olukord viies riigis: Prantsusmaal, Türgis, Saudi Araabias, Kuveidis, Tuneesias ja Burundis. Lisaks suurenes oluliselt Afganistani Talibani tapetud inimeste arv.

Olukord paranes Pakistanis, Indias ja Tais.

Üle 90 protsendi kõikidest terrorisurmadest leidis aset riikides, kus juba mingis vormis toimub sise- või rahvusvaheline konflikt.

Kõikidest 2015. aastal aset leidnud terrorisurmadest 72 protsenti leidsid aset viies riigis: Iraagis, Afganistanis, Nigeerias, Pakistanis ja Süürias.

Hukkunutest 74 protsenti said surma nelja rühmituse - ISIS, Boko Haram, Taliban ja Al-Qaeda - tegevuse tagajärjel. ISIS ja selle harud tapsid kokku 6141 inimest.

Mõttekoja hinnangul oli terrorismist tekitatud kahju kogumaksumus 2015. aastal 89,6 miljardit dollarit, mida on 2014. aastaga võrreldes 15 protsenti vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles