Venemaa lahkus Rahvusvahelisest Kriminaalkohtust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: AP/ Scanpix

Venemaa teatas, et lahkub Rahvusvahelisest Kriminaalkohtust (ICCst) päev peale seda, kui organisatsioon avaldas raporti, mis nimetas Venemaa Krimmi annekteerimise okupatsiooniks, vahendab Guardian.

Kuigi tegu oli sümboolse sammuga, on see järjekordseks löögiks üritusele luua globaalne seadusandlus, mis aitaks võidelda genotsiidi-, inimsusevastaste- ja sõjakuritegudega.

Lähikuudel avaldasid ICCst soovi lahkuda ka kolm Aafrika riiki- Lõuna-Aafrika Vabariik, Burundi ja Gambia- kes on kohtu täisliikmed. Lahkumisavaldus tuli peale süüdistust, et ICC keskendub Aafrika riikide kritiseerimisele.

Venemaa välisministeerium andis teate välja Vene president Vladimir Putini käsuga, kelle arvates on ICC töö ebaefektiivne ja ühepoolne.

Venemaa allkirjastas ICC aluseks oleva Rooma statuudi 2000. aastal ja tegi kohtuga koostööd, kuid lepet pole kunagi ratifitseeritud. Seetõttu ei saanud Venemaast kunagi ICC täisliiget. Nii jääbki Venemaa samm suuresti sümboolseks ja ei muuda tegelikkuses paljut. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles