Obama kohtub Berliinis Merkeliga (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama rõhutab hüvastijätuvisiidil Saksamaale solidaarsuse sõnumit.

Obama ja Saksa kantsler Angela Merkel kirjutasid eile avaldatud artiklis transatlantilisest kaubandusest ja rõhutasid, et globaliseerumiseelne maailm ei tule tagasi.

Ühisartikkel on vastuseks Obama järglase Donald Trumpi lubadusele kõik olemasolevad kaubanduslepingud kõrvale heita ja võtta Ühendriikides senisest protektsionistlikum majanduskurss.

Majandusajakirjas Wirtschaftswoche avaldatud artiklis põhjendasid Obama ja Merkel sotsiaalselt vastutustundliku turumajanduse ja ülemaailmse vabakaubanduse vajalikkust ning soovisid tihedamaid suhteid Ühendriikide ja Euroopa suurima majandusega Saksamaa vahel.

«Globaliseerumiseelne maailm ei tule tagasi,» tõdesid nad saksakeelses artiklis, mis täismahus ilmub homme.

Sakslased ja ameeriklased peaksid kasutama võimalust kujundada globaliseerumist oma väärtustest ja ideedest lähtuvalt, kirjutavad nad.

«Koostöö süvendamise ja laiendamise on ära teeninud meie kompaniid ja kodanikud, õigupoolest terve maailma kogukond.»

Mõlemad on ühel nõul, et Euroopa Liit ja USA peaksid allikrjastama vastuolulise leppe nimega Transatlantiline Kaubandus- ja Investeerimispartnerlus (TTIP).

«Kaubandus ja investeeringud tõstavad elatustaset,» ütlesid Obama ja Merkel ning kinnitasid, et TTIP-st võidavad nii Saksa kui Ameerika tööandjad, töötajad, põllumehed kui tarbijad.

Koostöös oleme me suuremad, rõhutasid nad. «Nüüd, kus maailma majandus areneb kiiremini kui kunagi varem ja globaalsed väljakutsed on suuremad kui kunagi varem, on see koostöö tähtsam kui kunagi varem.»

Obama saabus Saksamaale eile Kreekast. See on tema kuues ja viimane visiit Ühendriikide presidendina.

Obama on presidendiks valimisest saadik olnud Saksamaal väga populaarne ja tema kaheksa ametiaasta jooksul on tublisti kahanenud ameerikavastane meelsus, mida põhjustas eelmise presidendi George W. Bushi tegevus - Iraagi sõda ja tema üldine poliitika.

Obamal on täna kavas ametlik kohtumine kantsler Angela Merkeliga.

President Obama ametiauto möödumas Brandenburgi värvatest. Eile õhtul oli presidendil ja kansler Merkelil eraviisiline õhtusöök. FOTO: AFP/Scanpix
President Obama ametiauto möödumas Brandenburgi värvatest. Eile õhtul oli presidendil ja kansler Merkelil eraviisiline õhtusöök. FOTO: AFP/Scanpix Foto: RALF HIRSCHBERGER/AFP/Scanpix

Obama ja Merkeli lähedased suhted on püsinud aastaid, ehkki 2013. aastal andis neile hoobi paljastus, et USA riiklik julgeolekuamet (NSA) on kuulanud pealt Merkeli mobiiltelefoni. Obama tunnistas, et Saksamaal on õigus ärrituda ja lepitas Merkelit lubadusega uued jälgimisreeglid kehtestada.

Saksamaal loodetakse, et Donald Trumpi presidendiks valimine ei too kaasa olulist muutust kahe riigi suhetes ega USA suhetes NATO-ga.

«Ameeriklased kuuluvad meie kõige tähtsamate partnerite hulka ning me soovime jätkata seda partnerlust majanduses, poliitikas ja ühiseid väärtusi jagades,» ütles Merkeli Kristlik-Demokraatliku Partei peasekretär Peter Tauber enne Obama visiiti ajakirjanikele.

«Küllap me näeme, et Trumpil on omad poliitilised ettepanekud, aga USA ei muutu homme täiesti teistsuguseks riigiks.»

Homme kohtub Obama Berliinis Suurbritannia, Prantsusmaa, Hispaania ja Itaalia liidriga ning räägib Trumpi presidendiks valimisest ja USA võimalikust suunast järgmisel neljal aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles