Obama kutsus Trumpi Venemaale normide rikkumise korral vastu seisma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kutsus neljapäeval oma ametijärglast Donald Trumpi Venemaa vastu astuma, kui Moskva kaldub kõrvale Ühendriikide väärtustest ja rahvusvahelistest normidest.

Trump väljendas valimiskampaania ajal korduvalt imetlust Vene presidendi Vladimir Putini suhtes ning ütles mõne päeva eest telefonikõnes Vene presidendiga, et loodab normaliseerida kahe riigi suhted.

Obama ütles Berliinis ühisel pressikonverentsil Saksa kantsleri Angela Merkeliga, et Venemaa on tähtis riik ning sõjaline suurvõim, kellel on mõju kogu maailmas.

President ütles, et ei eelda Trumpilt oma valitsuse lähenemise täielikku järgimist, ent ta ei tohiks võtta kasutusele realpoliitilist lähenemist ja eeldama, et «kui me sõlmime Venemaaga kokkuleppeid, isegi kui see põhjustab inimestele kannatusi, rikub rahvusvahelisi norme, jätab mõned väikeriigid haavatavaks või tekitab pikaajalisi probleeme piirkondades, nagu Süüria, et me teeme lihtsalt seda, mida antud hetkel mugavaks peame».

«Sellest kuuleme rohkem edaspidi presidendi meeskonna moodustamise protsessi käigus,» lausus ta.

USA president nimetas ühtlasi Merkelit silmapaistvaks partneriks.

«Saan öelda vaid seda, et kantsler Merkel on olnud silmapaistev partner ning ta on meie lähimate liitlaste seas ehk ainus liider, kes oli ametis juba siis, kui ma ametisse astusin,» sõnas USA president.

Obama lisas, et ehkki ta ei ole alati kõiges Merkeliga sama meelt olnud, hindab ta kantsleri ausust, mõtlikkust ja usaldusväärsust.

«Ta on olnud silmapaistev mitte üksnes pühendumuses Saksa rahva huvide eest seismisele, vaid ka tunnistamises, et osa võimekast juhtimisest on ka kogu maailmaga lävimine,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles