Murelikud Euroopa liidrid otsivad Berliinis Obamalt selgust Trumpi kursi kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kohtuvad Berliinis USA presidendi Barack Obamaga Suurbritannia, Prantsusmaa, Hispaania ja Itaalia riigipead, kelle peamine eesmärk on saada selgust.

USA president Barack Obama alustas täna hommikul Berliinis viie Euroopa liidriga kohtumist, mille eesmärk on hajutada eurooplaste hirme oma ametijärglase Donald Trumpi ametiaja suhtes.

Obama peab Saksa kantsleri Angela Merkeli kantseleis kõnelusi lisaks Saksa valitsusjuhile veel Prantsuse presidendi François Hollande'i, Briti peaministri Theresa May, Itaalia peaministri Matteo Renzi ja Hispaania peaministri Mariano Rajoyga.

Vabariiklaste Trumpi valimisvõit on tekitanud Euroopas ärevust, sest kinnisvaramagnaat näis valimiskampaanias kahtluse alla seadvat Ühendriikide julgeolekutagatisi Euroopale ja NATO tulevikku ning lubas taganeda Iraani tuuma- ja Pariisi kliimaleppest.

Obama väljendas neljapäeval kohtumise järel Merkeliga ettevaatlikku optimismi Trumpi positsioonide muutumise üle pärast presidendiks saamist.

«Selle ametikohaga kaasneva tõsise vastutuse juures on midagi, mis sunnib sind keskenduma, mis nõuab tõsist suhtumist,» lausus USA president. «Kui sa seda töökohta tõsiselt ei võta, ei jää sa ilmselt sinna kuigi kauaks, sest see toob probleemid ilmsiks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles