Amnesty ärgitab Venemaad välisagendi seadust tühistama (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amnesty Internationali Venemaa haru juht Sergei Nikitin täna Moskvas andmas pressikonverentsi.
Amnesty Internationali Venemaa haru juht Sergei Nikitin täna Moskvas andmas pressikonverentsi. Foto: AFP/SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International soovitas reedel Venemaal tühistada välismaalt toetust saavate organisatsiooni vastu suunatud seadus, mida on kasutatud repressioonideks rohkem kui 100 välisagendi staatuse saanud ühenduse vastu.

Seaduse jõustumisest möödub neli aastat ja selle puhul ärgitas Amnesty loobuma seadusest, millel on vabaühenduste jaoks laastavad tagajärjed.

Seadus kohustab organisatsioone, mille tegevust määratletakse poliitilisena ja mis saavad rahvusvahelist toetust, end välisagentidena registreerima.

Paljud ühendused on selle mõjul hädavajalikust välistoetusest ära öelnud, paljud teised on aga pärast seaduse jõustumist 2012. aasta 12. novembril kinni pandud.

Nn välisagendid peavad esitama iga kolme kuu tagant dokumendid oma rahastuse üksikasjade kohta.

Amnesty hoiatab, et seadus on kodanikuühiskonna tuleviku seisukohalt väga ohtlik, sest ellu jäävad vaid need vabaühendused, mis toetavad kõhklematult valitsuse poliitikat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles