Hollandi ekspert: ISISel on Euroopas 60-80 džihadisti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aasta detsembris mõistis Hollandi kohus kuueks aastaks vangi 8 meest ja ühe naise, keda süüdistati noorte värbamises ISISe liikmeks ja nende saatmises sõjalisele väljaõppele Süüriasse.
Möödunud aasta detsembris mõistis Hollandi kohus kuueks aastaks vangi 8 meest ja ühe naise, keda süüdistati noorte värbamises ISISe liikmeks ja nende saatmises sõjalisele väljaõppele Süüriasse. Foto: ALEXANDER SCHIPPERS/AFP/Scanpix

Äärmusrühmitusel Islamiriik (ISIS) on Euroopas 60-80 džihadisti, kelle ülesandeks on rünnakuid organiseerida, sõnas täna Hollandi terroritõrjeametnik.

Džihadistid on kuuletunud ISISe korraldustele mitte tulla Iraaki ega Süüriasse, vaid valmistada ette rünnakuid Euroopas, sõnas Dick Schoof.

Viimase kuue kuu jooksul pole kasvanud välismaiste terroristide arv (Süürias ja Iraagis), ütles ta. See, et džihadistid ei reisi, ei tähenda, et reisida soovinud ründajate oht on kahanenud, rõhutas Schoof.

ISISe džihadistide väljaajamine isehakanud kalifaadist Lähis-Idas toob kaasa ekstremistide ja nende toetajate leviku mitmetesse teistesse piirkondadesse, sõnas Schoof.

Süürias on umbes 4000-5000 Euroopast pärit välisvõitlejat, hindas Hollandi julgeolekuspetsialist.

Schoofi sõnul on Holland võtnud Süüriast ja Iraagist tulnud džihadistid vahi alla ja määranud neile mitmel korral kuue aasta pikkused vanglakaristused. Samuti on võimud võtnud ära nende passid ja külmutanud nende varad.

Samuti tegeleb Holland ennetustööga, mis hõlmab ka elanike harimist ja psühholoogilist abi. Samas võib see kaasa tuua ka ennetavaid vahistamisi.

Haagi linnapea Jozias van Aartseni sõnul on terroriaktide ennetamiseks tarvis tihedaid sidemeid ja usalduslikku suhet kohaliku moslemite kogukonnaga.

«Nad on Hollandi kodanikud,» ütles ta. «Paljud tahavad Hollandis mošeesid sulgeda, kuid see on täiesti vale poliitika,» arvas meer.

Hollandi valitsus on aga vastu islamiäärmuslikele vaimulikele ning mures ultrakonservatiivse islamivoolu salafismi leviku pärast.

Eelmisel nädalal saatis Hollandi mošeede föderatsioon kõikidele islami pühakodadele riigis kirja, milles nõuti, et mošeed ise välistaksid igasuguse vihakõne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles