Briti võimud saavad laiad volitused nuhkimiseks internetis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MIKE BLAKE/Reuters/Scanpix

Briti politsei- ja luureametnikud on saamas senisest laiemad volitused jälgida kodanike internetikäitumist, parlament kiitis sel nädala heaks seaduse, mille kohaselt on võrguoperaatorid näiteks kohustatud säilitama sirvimisajalugu kuni aasta vältel ja võimaldama sellele juurdepääsu kriminaaluurimise tarvis.

Seadus laiendab ka ametiisikute õigust häkkida telefonidesse ja arvutitesse.

Tegemist on suurima muutusega Briti luureseadustes viimase 15 aasta jooksul. Seaduse vastaste hinnangul rikub see räigelt kodanike privaatsust ja võimaldab kõige ultauslikumat nuhkimist lääne demokraatia ajaloos.

Inimõigusrühmitus Liberty on kaevanud seaduse Euroopa Liidu kohtusse, mis peaks selle osas otsuse langetama järgmisel aastal.

USA riikliku julgeolekuagentuuri endise töötaja Edward Snowdeni sõnul on Briti võimudele antavad volitused suuremad kui paljudel autokraatlikel režiimidel. Seadus vajab jõustumiseks veel vaid kuninganna Elizabeth II allkirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles