Rootsi riik maksis ISISe võitlejale ligi 600 eurot lapsetoetusi kuus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Skråmo poseerimas koos ühega oma neljast lapsest.
Michael Skråmo poseerimas koos ühega oma neljast lapsest. Foto: twitter

Äärmusrühmituse ISIS ridades Süürias, Raqqas elanud ja töötanud rootslane sai sel ajal Rootsi riigilt üle 5000 euro ulatuses sotsiaaltoetusi, vahendab The Local.

2014. aasta augustis kolis 31-aastane Michael Skråmo koos oma naise ja nelja väikese lapsega Raqqasse, kus ta on esinenud mitmetes ISISe propagandavideotes, mõnikord ka koos oma lastega, hoides käes Kalašnikovi automaati. Mees muutis oma nime ning soovib nüüd, et teda kutsutaks Abdul Samad al Swedi. 

Rootsi sotsiaalametil Försäkringskassan võttis aga aega rohkem kui aasta, et saata Skråmo Göteborgi aadressile kiri teatega, et tema lapse- ja eluasemetoetuste maksmine lõpetatakse, kirjutas väljaanne Göteborgs Tidning (GT).

«Försäkringskassan lõpetas toetuste maksmise Teie laste pärast,» märgitakse kirjas.

Rootsi Riikliku Kaitsekolledži terrorismieksperdi Magnus Ranstorpi sõnul oli neil tõenäliselt võimalik saadud lastetoetustest - kuus 5814 Rootsi krooni ehk 592 eurot - Raqqas ära elada.

«See näitab selgelt kui nõrgad on meie kontrollmehhanismid,» ütles ta GT-le.

«Michael Skråmo on olnud üks tuntumaid ISISe järgijaid juba pikemat aega. Politsei peaks tegelikult olema võimeline koheselt teavitama ka teisi riigiasutusi, kui keegi otsustab sinna reisida.»

Väljaande andmetel lõppesid maksed Skråmole kaheksa kuud pärast nende Rootsist lahkumist. Lisaks on mehel siiani oma eelmise korteriomaniku ees üürivõlg 61842 krooni (6301 eurot).

Ka tema abikaasal on võlad, aprillis saatis naine sellega seoses Göteborgi kohtule kirja, paludes, et tema võlanõuded tühistataks, sest tal pole plaanis Rootsi naasta.

«Et teha teile asi puust ja punaseks, te ei pea mulle enam rohkem pabereid saatma,»  kirjutas ta e-kirjas. «Ma ei ole Rootsis ja tõenäoliselt ei tule sinna enam kunagi oma elu jooksul tagasi... nii et teile endale on lihtsam, kui lõpetate selle asja siinkohal ära;).»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles